projekti

Plenković u Slavonskom Brodu - dva mosta na Savi i Luka Brod omogućit će brzi razvoj Županije

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2019 14:08
  • Objavljeno 16.04.2019 u 14:08
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatska će razlike s razvijenijim članicama Europske unije iznivelirati za petnaestak godina, rekao je u utorak u Slavonskom Brodu predsjednik Vlade Andrej Plenković, a među projektima koji su danas najavljeni i koji će omogućiti brži razvoj Brodsko-posavske županije, su i dva mosta na Savi u Svilaju i Staroj Gradiški, te Luka Brod

Važno je da Vlade i lokalna samouprava učini sve na stvaranju uvjeta za gospodarski razvoj koji će zaustaviti odlazak građana Hrvatske u razvijenije članice EU, dodao je.

Jedan od načina na koji Vlada nastoji poboljšati situaciju u istočnom dijelu Hrvatske je i Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, rekao je premijer Plenković u Slavonskom Brodu, na svečanosti u povodu Dana Brodsko-posavske županije, a uoči 8. sjednice Savjeta danas u Novoj Gradiški.

Premijer je istaknuo da Vlada ne zatvara oči pred problemima koji postoje u ovom dijelu Hrvatske, a posebno je naglasio negativan prirodni prirast, te odlazak građana u druge razvijenije članice Europske unije.

'Barijere su nestale, danas sjednete u auto i možete otići raditi u bilo koju članicu EU. Činjenica da su tamo veće prosječne plaće, nas tjera kao Vladu da što prije uhvatimo korak. Za to imamo petnaestak godina. Te godine su za nas ključne, tada ćemo ostvariti svoj temeljni cilj da živimo kvalitetnije i jednako dobro kao i oni koji su imali tu šansu u odnosu na Hrvatsku', rekao je Plenković.

Poticaj bržem lokalnom razvoju, naglasio je, trebala bi dati i fiskalna decentralizacija koja omogućava lokalnim upravama da ciljano usmjere sredstva u projekte za koje one smatraju da su važne.

Mjerama fiskalne decentralizacije koje je poduzela Vlada, na lokalnom nivou ostavljeno je više od 2,3 milijarde kuna. Brodsko-posavska županija, tamošnji gradovi i općine tako su uvećali svoje proračune za više od 100 milijuna kuna. Ovo povećanje proračuna usmjereno je u razvojne projekte i gospodarstvo, rekao je Danije Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Ovim sredstvima poboljšani su i uvjeti za bolje korištenje sredstava fondova Europske unije.

'Do 5 travnja 2019. godine u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem u Brodsko-posavskoj županiji je ugovoreno projekta u vrijednosti 1,2 milijarde kuna. Najveću projekti vezani su za obrazovanje. Obnovljeno je 15 škola, a u 2018.čak deset. Vrijednoost radova je 32 milijuna kuna. Novi projekti u pripremi obnove škola vrijedni su 29,7 milijuna kuna', rekao je župan Marušić, podsjećajući i na projekt navodnjavanja u Orubici vrijedan 45 milijuna kuna.

Vezano uz obrazovanje u Brodsko-posavskoj županiji i predsjednik Vlade Plenković i župan Danijel Marušić kao važan segment u narednom vremenu istakli su Sveučilište Slavonski Brod, čiji praktični početak rada stanovnici ove županije još čekaju.

  • +19
  • +16

Premijer Plenković prisustvovao svečanosti obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Među projektima koji su u utorak najavljeni, a trebali bi omogućiti brži razvoj Brodsko-posavske županije su i dva mosta na Savi u Svilaju i Staroj Gradiški, te Luka Brod. Ove investicije trebale bi omogućiti bolje korištenje potencijala Brodsko-posavske županije kao prostora na kojem se sijeku važi prometni koridori.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je u ožujku 2017. godine, kao savjetodavno tijelo Vlade RH na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru i Pakracu, a današnjom u Novoj Gradiški savjet obilježava dvije godine rada.

Predsjednik Vlade Plenković ranije danas u Slavonskom Brodu je položio vijenac ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!