ODGOĐENO DO 2028.

Plenković u BiH obećao: Neće biti odlaganja nuklearnog otpada u Čerkezovcu

19.10.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je u Sarajevu sastanak s predsjednicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. Na tiskovnoj konferenciji dao je podršku europskom putu BiH, ponovio da ta zemlja mora preuzeti obaveze zaštite vlastitih granica radi obuzdavanja migrantskog vala, te najavio da se režim zbrinjavanja nuklearnog otpada iz elektrane Krško neće mijenjati do 2028., što je posebno važno susjednoj državi

Plenković je čestitao vladajućoj koaliciji u BiH na 'vidljivom iskoraku' u funkcioniranju vlasti i odnosima s Hrvatskom. 'Za nas je veliko zadovoljstvo da BiH tako pokazuje institucionalnu stabilnost i jača kredibilitet na EU putu. Naši ekonomski odnosi itekako napreduju, veselimo da i brojni gospodarski subjekti iz BiH sve više i više izvoze u Hrvatsku', rekao je i dodao:

'Najvažnija poruka mog današnjeg dolaska u Sarajevo je poruka evropskom putu BiH. Naime, EU put BiH se trenutno nalazi u ključnoj i jednistvenoj fazi. Ruska agresija je proširila proces proširenja EU. Napori BiH nakon prošle godine uz ranijih 14 kriterija mogu biti svojvrsni vodič i smjernice za evropski put. Želio bih ohrabriti oba doma da učine napore u ovom vremenu i donesu zakone koji su poznati kao ciljevi već godinu dana', rekao je Plenković, a javlja N1.

  • +10
Andrej Plenković nakon susreta s Borjanom Krišto u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Prilikom susreta s Borjanom Krišto razgovaralo se i o obavezama u zaštiti granice BiH i Hrvatske te zaustavljanju migrantskog vala, gdje je Plenković istaknuo kako BiH treba prihvatiti pomoć europske granične policije Frontex.

Rekao je i kako se režim zbrinjavanja otpada iz nuklearne elektrane Krškog do 2028. neće mijenjati, što znači da u skorijem periodu neće proraditi odlagalište otpada Čerkezovac.

'Mi smo održali sastanak međudržavnog povjerenstva između Hrvatske i Slovenije i dogovorili smo da postojeći sustav ostane na snazi do 2028. godine čime na neki način relaksiramo ovu temu u javnosti BiH, kazao je.

Ovo je jedno od neriješenih bilateralnih pitanja između Hrvatske i BiH, jer susjedna država, posebno njezin entitet Republika Srpska, inzistira na tome da će nuklearni otpad donijeti zagađenje u park prirode Una u susjednoj državi.