'to je jako loše'

Plenković: Milanovićeve izjave o Izraelu ne pomažu Hrvatskoj, kao ni proruski stavovi

19.10.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Izjave predsjednika Zorana Milanovića oko Izraela nisu pomogle Hrvatskoj, kao ni njegovi dosadašnji istupi oko rata u Ukrajini, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković

Premijer je na konferenciji za medije, komentirajući sedam godina mandata njegovih vlada, komentirao odnos Banskih dvora i Pantovčaka, kazavši da su „veleposlanici tu najmanji problem”, pritom se referirajući na zastoj u imenovanju hrvatskih diplomata koje trebaju potvrditi i predsjednik i premijer.

„Velik problem je kakav je imidž zemlje, je li netko tko godinu i pol dana ovdje praktički zastupa proruska stajališta Hrvatskoj čini korist ili štetu?”, rekao je Plenković, kritizirajući što su predsjednikovi istupi u tom kontekstu ostali bez „adekvatnog odgovora” medijske, intelektualne i akademske zajednice.

Naglasio je da je riječ o „suštinskom pitanju” o tome „na kojoj si poziciji” dok traju globalni sukobi.

„To je jako loše, prije svega za njega, ali se posljedice toga ipak negdje broje i za Hrvatsku”, nastavio je premijer.

„Ni zadnje izjave koje su se ticale Izraela nisu nam baš pomogle kad je riječ o vrlo utjecajnom krugu ljudi i zemalja koje se bave vanjskom politikom”, rekao je Plenković.

Milanović je prošli tjedan izjavio da je Izrael izgubio njegove simpatije zbog reakcije na Hamasov napad, što je naišlo na kritike izraelske diplomacije.

"Osudio sam ubojstva (koja je počinio Hamas), izrazio čak i gađenje i gnušanje. Pravo na samoobranu, koje Izrael apsolutno ima, ne uključuje pravo na osvetu i masakr civila", rekao je.

"Nečuvena izjava hrvatskog predsjednika negativno se ističe nasuprot jasnih poruka podrške međunarodnih čelnika koje izražavaju suosjećanje s izraelskim narodom nakon stravičnih scena barbarskog terorističkog napada Hamasa koje su objavljene diljem svijeta", objavio je na X-u glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat.

Milanović je kritizirao i odluku ministarstva vanjskih poslova da na svojoj zgradi izvjesi i izraelsku zastavu, rekavši da je ondje mjesto samo hrvatskoj.

Predsjednik je u srijedu pak poručio da je dio izraelske administracije „vrlo drsko i bezobrazno reagirao” na njegove izjave.

„Ja sam kad je Palestina u pitanju za jedan objektivan i uravnotežen pristup. Rekao sam ono što sam rekao prije pet dana, a na to je dio izraelske administracije vrlo drsko i bezobrazno reagirao“, poručio je Milanović u Tirani na konferenciji za medije nakon sastanka s albanskim kolegom Bajramom Begajom.

„Razumijem ih, nisu u lakoj situaciji, ali pravila su ista za sve“, dodao je.

Hrvatski je predsjednik tada kazao i da palestinski narod ima pravo na vlastitu državu „što je odavno trebalo biti poštovano pa ne bi bilo velikog dijela ovih nesreća i užasa koje gledamo“.