slovenski nož u leđa

Plenković: Očekujem kontrole od subote. Teško da će zaustaviti teroriste

19.10.2023 u 11:44

Bionic
Reading

Andrej Plenković, premijer RH, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade u NSK-u komentirao je činjenicu da će Slovenija uvesti granične kontrole prema Hrvatskoj i Mađarskoj nakon što je Italija najavila istu mjeru prema Sloveniji

'Ovo što je Slovenija odlučila napraviti danas na sjednici svoje vlade vezano je isključivo uz odluku Italije. Moramo to dovesti u taj kontekst i moramo razumjeti Italiju, koja ima velik priljev migranata. Također, odluka je donesena u kontekstu Hamasovog napada, koji se odrazio na ubojstvo u Francuskoj i ubojstva u Belgiji, a i drugdje su brojne prijetnje. Stoga talijanski potez prema Sloveniji i slovenski prema Hrvatskoj treba staviti u taj kontekst', kazao je Plenković.

Dodao je takve mjere ima velik dio država unutar šengenskog prostora.

'Kako biste bolje razumjeli kako Schengen danas funkcionira, s uvedenim privremenim graničnim kontrolama, treba znati da takve mjere Austrija ima prema Češkoj i Slovačkoj, Njemačka prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj, Norveška prema svim brodovima u lukama, Švedska na svim granicama, kao i Francuska. Jako je važno da ovo kontekstualiziramo', smatra Plenković.

Naveo je da je u proteklih godinu dana uhvaćeno više od tisuću krijumčara migranata.

Istaknuo je i da ovo ne znači povratak klasičnim kontrolama na granici te da je riječ o privremenoj mjeri i da to nije novitet.

'Schengen nije gotov, ali ima problem', dodao je.

Smatra da ponovno uspostavljanje policijske kontrole na granicama ne može spriječiti terorizam.

Upitan za kritike sa slovenske strane vezane uz dolazak migranata preko Hrvatske, čiji se broj povećao, kazao je da Hrvatska čini možda i više nego neki drugi: 'Nema baš puno zemalja s toliko graničnih policajaca kao Hrvatska. Krijumčarske mreže su postale lukrativan biznis', kazao je i usporedio ga s organizacijom turističkih putovanja.

Osvrnuo se i na tvrdnje Slovenaca da Hrvatska nije željela Frontex na granici.

'Zajednička pozicija Hrvatske i Slovenije je bila da Frontex sklopi sporazum s BiH i pomogne joj u zaštiti granice. To je ono što i mi želimo', rekao je Plenković.

Na dodatno pitanje kako će sada izgledati kontrole za građane naveo je da to još ne zna jer odluku Slovenije nije vidio, ali da bi ona trebala biti bazirana na onome što će Italija napraviti prema njima.

'Mjere bi na snagu mogle stupiti u subotu', istaknuo je premijer.

Na pitanje o huliganima koji su već dva mjeseca u grčkim zatvorima i činjenicu da na nožu kojim je ubijen grčki navijač nije nađen otisak nijednog od njih, Plenković je kazao da ga to ne iznenađuje s obzirom na informacije koje dobiva iz Grčke te da očekuje da će dio njih uskoro biti pušten kući.