oko 160 milijuna eura

Plenković: Stiže četvrta rata iz NPOO-a

10.04.2024 u 15:43

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković podnio je na sjednici Vlade u srijedu izvješće o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), najavivši povlačenje novih sredstava u iznosu od 162,5 milijuna eura

"Sada smo u fazi da će nam nakon ispunjavanja kriterija stići sredstva i za četvrtu ratu od 162,5 milijuna eura", rekao je Plenković.

Rezimirajući provedbu NPOO-a, podsjetio je da Hrvatska na raspolaganju ima 10,5 milijardi eura, što bespovratnih sredstava, što zajmova, a Vlada je dobila predfinanciranje od 818 milijuna eura, te ispunila kriterije za prvu, drugu i treću ratu koje su iznosile po 700 milijuna eura.

Dobili su također i avans za tzv. Repower EU od 585 milijuna eura.

Premijer je najavio da će Vlada 15. travnja uputiti i zahtjev za isplatom pete rate za čije primanje su ispunjene sve obveze.

"Ta je rata u financijskom smislu do sada najteža, riječ je o 822 milijuna eura, što znači da smo do sada uspješno ispunili 100 posto planiranih obveza ili 157 od 157 kriterija", dodao je.

Osiguran novac u iznosu od 10,5 milijarde eura, podsjetio je, mora se iskoristiti do 2026. godine.

Veći iznos novaca dolazi u drugoj fazi provedbe NPOO-a

"Nakon pete rate uslijedit će sve rate koje su financijski još značajnije, dakle veći iznos novaca dolazi u drugoj fazi provedbe NPOO-a. Zadnja, 10. rata, bit će najveća u iznosu od milijardu i 881 milijun eura", rekao je.

Premijer je istaknuo kako je Hrvatska nakon Italije najuspješnija država unutar EU u provedbi NPOO-a.

"Do sada je završeno 27 posto natječaja, poziva, izravnih dodjela, što je u iznosu od 2,7 milijarde eura", rekao je.

Jedan od kriterija za dobivanje novaca bila je i reforma Zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi, podsjetio je premijer i naglasio kako je Vlada osigurala "najveće povećanje plaća u povijesti" te da su državnim i javnim službenicima u prosjeku plaće više za 32 posto.

Robotizirani sustav za pripremu pripravaka i farmaceutski izolatori

Vlada je na sjednici donijela odluke o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva zdravstva nabavom tehnoloških rješenja i potrebne opreme izolatora za izradu parenteralnih pripravaka - za robotizirani sustav za potpuno automatsku pripremu parenteralnih pripravaka te farmaceutske izolatore s dva radna mjesta za pripremu parenteralnih pripravaka.

"Robotizirani sustav u osam hrvatskih bolnica olakšat će naručivanje i izdavanje terapije, omogućiti praćenje i kontrolu zaliha te ostvariti značajne financijske uštede, koje očekujemo već u 2025. godini, dok se farmaceutskim izolatorima povećava sigurnost pacijenata prevencijom medikacijskih pogrešaka te poboljšavaju ukupni ishodi liječenja", pojasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je kako je Ministarstvo zdravstva provelo otvorene postupke javne nabave - za robotski sustav u iznosu od 2.378.471 eura, a za farmaceutske izolatore u iznosu od 1.552.562 eura.

Vlada je odlučila uputiti Republici Sudan humanitarnu pomoć u iznosu 200.050 eura putem humanitarne konferencije koja će se održati 15. travnja u Parizu u organizaciji EU, Francuske i Njemačke.

Medved: Traga se još za 1797 nestalih u Domovinskom ratu

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je, podnoseći izvješće o provedbi Zakona o osobama nestalima u Domovinskom ratu za 2023. da su prikupili smo saznanja o 49 mogućih mjesta prikrivenih grobnica.

Također su, dodao je, proveli istraživanja 28 lokacija i pretražili 23.300 kvadratnih metara.

Na području Vukovarsko-srijemske županije pronađena je masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 11 osoba, naveo je i dodao kako su prošle godine identificirani posmrtni ostaci 13 osoba.

"Na dan 31. prosinca 2023. bile su nepoznate sudbine 1803 osobe, dok smo u 2024. identificirali još šest osoba, tako da trenutno tragamo za još 1797 osoba", rekao je i dodao kako i dalje izostaje suradnje Republike Srbije po tom pitanju