NACIONALNI INTERESI

Plenković: Srbija mora pokazati poštovanje prema Hrvatskoj

21.08.2016 u 16:26

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković prisustvovao je predstavljanju kandidata za Hrvatski sabor VIII. izborne jedinice na parkiralištu tunela Učke s istarske strane te se tom prilikom obratio i novinarima

Upitan za sve oštrije odnose između Srbije i Hrvatske, Plenković je rezolutno poručio kako će on i njegova vlada odlučno braniti nacionalne interese.

'Ja sam rekao jučer u Zadru da će se vlada HDZ-a postaviti principijelno i čvrsto. Već sam kao zastupnik u Europarlamentu pokrenuo inicijativu da Srbija izmijeni sporni zakon. Takav zakon je za Hrvatsku nedopustiv. Zadržat ćemo našu poziciju zemlje EU i NATO-a, a Srbija ako kani ići u tom smjeru, mora pokazati poštovanje prema Hrvatskoj i izbjegavati provokacije. Imamo puno mehanizama da zaštitimo naše nacionalne interese', rekao je.

HDZ, prema njegovim riječima, neće dopustiti da Srbija ima zakon kojim njeno odvjetništvo može goniti hrvatske državljane za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana.

'To nije univerzalna jurisdikcija, to je hibridna regionalna jurisdikcija nepoznata u međunarodnom pravu i mi to nećemo dopustiti. Pozivam Srbiju da smiri tenzije i ne radi provokacije. Hrvatska ima bitno kvalitetniji međunarodni položaj. Naša je vlada uvrstila niz kriterija u poglavlje 23 za razliku od SDP-ove, premda se ovo pitanje može odnositi i na poglavlje 24 i 31. Iskoristit ćemo sve mehanizme da ovo riješimo', poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na fizički sukob člana Mosta i člana HDZ-a.

'Ja sam to jutros pročitao i čuo sam se s čelnikom županijske organizacije Sisačko-moslavačke županije i tražio izvješće o tom incidentu. Neformalno sam čuo da je riječ o privatnom sukobu. Žao mi je što je do toga došlo. Ispitat ćemo stvar i ako se pokaže da je naš član napravio nešto neprimjereno, nadležna tijela pokrenut će stegovni postupak. Ispričavam se oštećenom gospodinu', rekao je Plenković.