brdo kod kranja

Plenković otkrio o čemu je razgovarao s Vučićem, a komentirao je i probleme s nabavkom francuskih zrakoplova

06.10.2021 u 14:32

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u Brdu kod Kranja gdje se održava summit EU-zapadni Balkan

Plenković se prvo osvrnuo na proširenje EU-a na države u regiji, da je u tom smjeru sastavljena i rezolucija samita.

'Založili smo se za početak pregovora i Sjeverne Makedonije i Albanije i vjerujemo da će se preostala pitanja između Bugarske i S. Makedonije riješiti, a i u svjetlu ovih izbora u Bugarskoj u studenom', poručio je Plenković.

Za Bosnu i Hercegovinu je kazao da se Hrvatska založila za reformu zakonodavstva i izbornih zakona tako da se "osigura zastupjenost svih konstitutivnih naroda", pri čemu je istaknuo hrvatski kao najmanji konstitutivni narod u BiH.

Imao je i niz kratki neformalnih sastanaka s brojnim kolegama. Rrazgovarao je i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

'Evo, baš sam sad razgovarao. Rekao sam mu da riješimo pitanje koje se tiče udžbenika za osme razrede osnovne škole, gdje se praktično negira postojanje hrvatskog jezika. Mislimo da to treba ispraviti, da to nije dobro. On je bio upoznat s time, rekao je da će vidjeti što može s te strane učiniti', odgovorio je premijer, prenosi RTL.

Dodatno komentirajući Vučića kazao je da je stekao dojam da je Vučić zaista shvatio da se tu nešto mora popraviti. 'Što se nas tiče mora se popraviti', istaknuo je.

Razgovarajući s Vučićem dotaknuli su se i pitanja nestalih. 'To je tema o kojoj sam govorio prije mjesec i nešto dana kad smo bila u Glini', kazao je dodavši da su dostavili određene podatke Beogradu i traže informacije o tim podacima.

Novinare je zanimalo i je li porazgovarao s Emmanuelom Macronom o tome da ispada da Hrvatskoj sada treba dopuštenje SAD-a za kupnju francuskih borbenih aviona Rafale. Istaknuo je da nema nikakvih problema i da se ugovor finalizira.

'Ne mora se nitko sekirati. Ugovor će se potpisati, Rafali će doći. A ako i trebaju nekakve suglasnosti, a ja nisam baš siguran da trebaju, i one će se pribaviti', poručio je hrvatski premijer.

Za pitanje BiH rekao je da on ima svoju poziciju, Željko Komšić svoju.

'Nismo mi imali sastanak bilateralni. Pozdravili smo se, on je čuo što sam ja rekao, ja čujem što on govori. To su različiti koncepti i naravno da je naša pozicija jasna, a to je legitimna predstavljenost Hrvata u najvišim tijelima', kazao je Plenković.