pogođeni koronavirusom

Plenković potvrdio: I nakon svibnja mjere potpore gospodarstvu, ali ne za sve sektore

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 21.05.2020 15:28
  • Objavljeno 21.05.2020 u 15:27
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Premijer Andrej Plenković odgovarao je na novinarska pitanja oko političkih aktualnosti u zemlji. Otkrio je tko je HDZ-u poželjan koalicijski partner, u kojoj je fazi izrada kandidacijskih lista za predstojeće parlamentarne izbore i najavio produžetak potpora pojedinim segmentima gospodarstva pogođenih epidemijom koronavirusa

Premijer Andrej Plenković oko današnjeg prosvjeda prijevoznika kaže da sa svim poduzetnicima resorni ministri komuniciraju i da je njegova Vlada učinila puno za poduzetništvo.

Potvrdio je da će i nakon travnja i svibnja pratiti koje djelatnosti bi zbog situacije u kojoj su se našle mogle nastaviti primati potpore države i mjeru Očuvanje radnih mjesta. "Vodit ćemo računa i da nakon travnja i svibnja kalibriramo mjere i nastavljamo davati potporu za one sektore koji će biti u težim okolnostima poput onima u turizmu, djelomično ugostiteljstvo i promet."

Na novinarski upit mogu kao Vlada davati takva obećanja jer su tehnička Vlada kaže da nema pojma "tehnička Vlada". "To je žargon, to ne postoji. Vlada ima jasno propisane ovlasti što može raditi kada se raspišu izbori, mi funkcioniramo sasvim normalno kao i prethodne vlade", rekao je. Kaže da i zaduživanje koje dogovaraju dogovaraju u zakonskim okvirima.

Plenković smatra da je Hrvatska šok oko epidemije koronavirusa dočekala spremno u smislu stanja proračuna i u reputacijskom smislu i podsjetio na valutni swap koji je HNB dogovorio s ECB-om, a koji je, smatra, smirio situaciju.

"Praktički imamo jednoznamenkaste brojeve danima. Svi čuju kada dolaze u Hrvatsku da se moraju ponašati odgovorno", komentirao je čekanje putnika na Bregani i otvaranje granica.

  • +15
  • +12

Gužve na graničnom prijelazu Bregana

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Sćitar

Na pitanje oko toga tko je prihvatljiv partner za koaliciju s HDZ-om nakon izbora odgovara kako vjeruje da će HDZ ponovno dobiti većinsko povjerenje i da će dođi u poziciju tražiti partnere za formiranje Vlade, ali to će moći s onima koji su svjetonazorski i/ili programski bliski HDZ, te da je to glavni uvjet.

"Izborne liste HDZ-a što se tiče prijedloga doći će do sutra ili tijekom vikenda, rok za prijave kandidatura je 15. lipnja, imamo više nego dovoljno vremena, sve ćemo zajedno sagledati, bit će sigurno više kandidata nego što ih na liste može stati i donosit ćemo odluke, a vidjet ćemo tko će biti predložen. Imat ću neki utjecaj kao predsjednik stranke na to kako će izgledati lista", rekao je premijer. Na pitanje mogu li se na njima naći Milijan Brkić ili Miro Kovač odgovara: O tom potom, nisam još dobio nijedan prijedlog.

  • +21
  • +18

Prosvjed prijevoznika, turističkih djelatanika i organizatora eventa

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!