SPAŠAVANJE AGROKORA

Plenković potvrdio da ga je Antonio Alvarez pozvao na sastanak

05.04.2017 u 14:04

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je novinarima da je dobio poziv o Antonija Alvareza III, direktora za restrukturiranje Agrokora, za sastanak

'Ako dođe do zahtjeva, a čini mi se da je došlo, rado ćemo se sastati. Ne bi bilo loše se malo konzultirati da vidimo radimo li u sličnom smjeru. Treba osigurati zakonske uvjete, stvoriti zid oko kompanije temeljem instituta najstarije tražbine, dobiti svježu likvidnost, dati plaće, podmiriti porez i isplaćivati dugove te generirati prihode jer od njih kreće restrukturiranje. Zato je standstill relevantan', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na tzv. lex Agrokor o kojem se vodi žestoka rasprava u Hrvatskom saboru. 'Prezentirali smo Zakon o izvanrednoj upravi. Apelirali na odgovornost i konsenzus svih stanaka. Okolnosti su izvanredne. Smisao je ovoga da, ukoliko dionici stanja u Agrokoru ne pronađu rješenje koje bi osiguralo novu likvidnost, plaće zaposlenicima, porezne obveze, isplaćivanje dugova prema dobavljačima, onda gradimo zakonski plan za plan 'B', istaknuo je.

Dodao je da je sada najvažnija poruka jedinstva. 'Vjerujem da je javnost to prepoznala bit ovog angažmana. Ovo nije zakon o Todoriću i Agrokoru nego će poslužiti za stabiliziranje stanja i ekonomije. Na njemu smo radili intenzivno, želimo potporu za njega i po uzoru na druge države pokušamo kao vlada pronaći rješenje. Ovo je problem solving zakon', kaže premijer.

Što se tiče iznesenih amandmana na prijedlog zakona kazao je da su oni tehničke prirode.

  • +5
Lex Agrokor u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, Antonio Alvarez III. sinoć se predstavio javnosti. On će u narednom razdoblju zajedno sa svojih devet suradnika iz kompanije Alvarez & Marshal skenirati stanje u najvećoj hrvatskoj kompaniji te pronaći najbolji način za restrukturiranje ovog posrnulog koncerna.

'Agrokor me postavio kao šefa za restrukturiranje grupe kako bih doveo do stabilnosti i kako bih objedinio sve dionike, zaposlenike, kreditore, banke i sve koji su uključeni u ovu priču i kojima treba pomoć. Vrijeme je od ključne važnosti. Situacija je teška i ozbiljna, nema jamstva da ćemo uspjeti. Ovo je jedna od najizazovnijih situacija s kojima sam se suočio', rekao je Alvarez.

Glasonogovornica Alvarezovog tima Ivona Janjić danas je pak izjavila da će dosadašnja Uprava Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem i dalje biti na svojim pozicijama i brinuti za tekuće poslovanje tvrtki u sastavu Agrokora.