novi mandat

[VIDEO] Plenković podržao Janšu uoči izbora u Sloveniji, uvjeren je da će pobijediti u nedjelju

22.04.2022 u 22:15

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković podržao je u petak svog slovenskog kolegu Janeza Janšu koji se u nedjelju na slovenskim parlamentarnim izborima bori za novi mandat

"Uoči parlamentarnih izbora u Sloveniji želim dati snažnu potporu prijatelju, premijeru Janezu Janši i Slovenskoj demokratskoj stranci", objavio je Plenković na Twitteru.

Hrvatski je premijer poručio da je sa slovenskim kolegom odlično surađivao zadnjih nekoliko godina na unapređenju odnosa između dviju zemalja.

"Unaprijeđivali smo gospodarsku suradnju, rješavali otvorena pitanja i zajednički nastojali rješavati velike krize poput covida ili današnje energetske krize", poručio je Plenković, koji je uvjeren da će Janša pobijediti u nedjelju.

Janšin SDS član je Europske pučke stranke kao i HDZ.

Gotovo 1,7 milijuna slovenskih birača u nedjelju izlazi na parlamentarne izbore na kojima će odlučiti između politike koju je zadnje dvije godine vodio sadašnji premijer Janez Janša i alternative koju obećava menadžer Robert Golob, predstavljajući se kao njegov antipod.

Slovenci će u nedjelju izabrati 90 zastupnika devetog saziva Državnog zbora otkako je Slovenija neovisna. 

Pokret sloboda koju je prije izbora formirao Robert Golob, istaknuti menadžer koji je niz godina vodio veliko državno energetsko poduzeće GEN i Slovenska demokratska stranka (SDS) aktualnog premijera u mrtvoj su utrci. 

Po anketi listova Dnevnik i Večer objavljenoj u srijedu, Pokret sloboda ima 26,3, a Janšin SDS 25,5 posto podrške.