vojna pomoć

Slovenija bez komentara o oklopnjacima za Ukrajinu

21.04.2022 u 18:22

Bionic
Reading

U Sloveniji za sada nema službenih komentara o navodima njemačkih medija da je Berlin s Ljubljanom dogovorio aranžman po kojemu bi Ukrajini poslala svoja vojna oklopna vozila starije proizvodnje u zamjenu za suvremeniju njemačku tehniku

Kako je objavila njemačka agencija DPA, koja se poziva na svoje izvore, njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht dogovorila se s kolegama iz više članica EU-a da svoja oklopna vozila pošalju Ukrajini, a Njemačka će im pomoći da ih nadomjeste suvremenijom opremom iz arsenala njemačke vojske.

Kako u četvrtak navodi Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na strane agencije, Sloveniji je ponuđeno da oklopna vozila sovjetskog tipa pošalje u Ukrajinu, a za sebe bi tražila modernije naoružanje, uključivši tenkove Leopard 2 i oklopna vozila Puma i Boxer.

Slovensko ministarstvo obrane za STA je s time u svezi reklo da moguće dogovore o pošiljkama oružja u Ukrajinu ne mogu komentirati.

Međutim, ministar obrane Matej Tonin potvrdio je da je s njemačkom kolegicom o tome razgovarao putem videoveze u srijedu.

Prema priopćenju ministarstva bilo je riječi o mogućnosti da savezničke države pomognu Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije i pritom su razmatarne mogućnosti kako bi Njemačka i Slovenija mogle Ukrajini pomoći zajedničkim snagama.

"Razgovori o tome s njemačkom će se stranom nastaviti, a nakon što se donesu odluke o svemu će biti obaviještena javnost", objavilo je slovensko ministarstvo obrane.

Slovenski mediji prenijeli su da je slovenske vojne snage raspolažu određenom količinom konzerviranih moderniziranih tenkova jugoslavenske proizvodnje M-84 koji su zapravo suvremenija verzija tenka T-72 sovjetskog tipa, a takvim znaju upravljati i ukrajinski tenkisti.