poruku imao i za HVIDRA-u

Plenković odgovorio Miri Kovaču: Njegov stav je za politiku HDZ-a i Vlade kompletno irelevantan

13.09.2019 u 17:51

Bionic
Reading

Nakon što je HVIDRA ponovila svoj zahtjev Andreju Plenkoviću za raskidanjem koalicije sa SDSS-om, premijer je jasno ponovio da će o tome tko će biti dio većine odlučivati HDZ sa svojim partnerima, a ne itko drugi

'Nisam kod njih primjetio da je bilo ikakvog tona koji bi nešto podrazumijevao kao očekivanja od Vlade. Rekao sam prošlog tjedna, HDZ zajedno sa svojim partnerima odlučuje tko je u većini, kakva je parlamentarna većina i kako ona funkcionira', ponovio je još jednom premijer Andrej Plenković reagiravši na tražnje HVIDRA-e da HDZ raskine koaliciju sa SDSS-om.

Upitan je li stav HVIDRA-e udarac na njega osobno s obzirom da je na čelu te organizacije HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić, Plenković je poručio: 'Nije, ja sam jučer dosta temeljito na početku sjednice Vlade i u nastupima u medijima sasvim jasno hrvatskoj javnosti objasnio stav Vlade, HDZ-a i mene o cijelom ovom problemu koji traje nekoliko tjedana. Pupovac je na svoj način i usvom stilu reterirao od stavova od prije dva tjedna, a koje smo jasno odbacili ja i svi drugi akteri na političkoj sceni.'

Međutim, na press konferenciji HVIDRA-e rečeno je da je pitanje raskida koalicije sa SDSS-om i stav Josipa Đakića. 'On će se kao saborski zastupnik ponašati kao zastupnik HDZ-a, kao lojalan član HDZ-a, a to je sto posto', poručio je Plenković tijekom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji.

Novinari su ga upitali i na oštro pismo koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala Pupovcu. S obzirom da je upravo ona predsjednička kandidatkinja HDZ-a, premijer je upitan za komentar njene rekacije koja je bila nešto drugačija od njegove.

'Meni je bitno da sam ja protumačio onako kako to zaista je i to je stav stranke. Koga god čujete govori u svoje ime, a ne u ime stranke. Neka ona pojašnjava pismo, mi nismo blizanci. Moja politička logika je da tenzije smanjujem, da nasilje osudim, da kažem da je policija munjevito otkrila kaznenog djela s predumišljajem u Uzdolju. Netko tko je par dana nakon toga spreman doći u Ceranje Donje i napisati 'Ubij Srbina' taj ima za cilj destabilizirati situaciju u Hrvatskoj', kazao je Plenković, koji ne misli da je predsjednica svojim pismom digla tenzije.

  • +10
Andrej Plenković obišao gradilište spojne ceste Zabok - Krapina Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Komentirao je i stav Mire Kovača koji također smatra da treba raskinuti koaliciju sa SDSS-om. 'Njegov stav je za politiku HDZ-a i Vlade kompletno irelevantan. On utječe na politiku HDZ-a isto kao kao građanin Fnske u Finskoj', poručio je Plenković.

Progovorio je i o Mostovoj podršci Miroslavu Škori. 'To je potvrda da je Most priča koja je propala. Ako ekipa koja je nešto imala dva puta šansu napraviti pa se ponaša onako neodgovorno, nelojalno krene u krajnju demagogiju, populizam, oni su na putu u irelevantnost. A očito Škoro hoće s njima ići istim putem', kazao je premijer Plenković.