PREMIJER SMIRUJE STRASTI

Plenković o ukidanju stranke DSS: Nismo zemlja u kojoj se zabranjuje sloboda govora i političke stranke

20.12.2018 u 17:46

Bionic
Reading

U Westinu su se sastala vodeća tijela HDZ-a. Predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković pohvalio se konsolidiranjem HDZ-a, ali i komentirao Istanbulsku konvenciju, aferu SMS te zahtjev vukovarskog HDZ-a da se zabrani rad DSS-a

Plenković se pohvalio financijskom konsolidacijom stranke, rekao je da je ona u sasvim finom plusu te da su povećani prihodi od članarina.

Odgovorio je i na pitanje hoće li se ponoviti situacija kao prilikom izglasavanja Istanbulske konvencije, kada je dio zastupnika otkazao poslušnost.

"Ja ću još jednom ponoviti, mi smo ratificirali Istanbulsku konvenciju jer je to bio dio izbornog programa. To je za sve koji manipuliraju u javnom prostoru da je to izdaja birača i izdaja vrijednosti. To jednostavno nije točno... Duboko sam uvjeren da smo to trebali napraviti za fenomen koji, kao što vidimo iz groznog slučaja nasilja u Zadru, postoji u hrvatskom društvu. Neke odredbe Konvencije mogu nam pomoći i biti smjernica za usklađivanjem procesnog zakonodavstva... Što se tiče činjenice da je nekoliko zastupnika glasalo drugačije, to je možda jedna od svjetonazorskih tema gdje je postojao veliki pritisak. Vidjeli ste da su i u drugim zemljama postojali slični pritisci.

Upravo se u tim zemljama ponovio s isti scenarij s Globalnim kompaktom, njega smo odbili, mislim da smo vrlo racionalno i razumno prošli kroz Vladu i Sabor... Opća skupština UN-a je prihvatila kompakt, samo ga je pet zemalja odbilo prihvatiti. To govori da su naši odabiri odgovorni, racionalni, da radimo na rješavanju problema. Bez obzria hoće li nekad netko od zastupnika glasati drugačije, nije to dramatičan problem, bitno je ono što se usvojilo. Stranka je rejtingom na 28-29 posto, možemo nakon dvije i pol godine mandata biti zadovoljni u usporedbi s drugima", rekao je Plenković.

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Komentirao je opet aferu SMS i povezanost Milijana Brkića s aferom.

"Ja svaki dan cijeli tjedan odgovaram na to pitanje. Naš je cilj da se ta afera rasvijetli do kraja, taj proces utvrđivanja činjenica rade hrvatska policija i DORH, ne radi politička stranka. Mi kao stranka o toj temi možemo razgovarati tek ako pouzdano znamo da je došlo do nekih radnji u suprotnosti sa zakonom. Razgovarali smo o tome kad je to počelo. Ne želim prejudicirati situaciju kada nisam siguran, a ovo nije benigna situacija", rekao je.

Osvrnuo se i na zahtjev vukovarskog HDZ-a da se ukine stranka DSS nakon tvrdnji njenog predsjednika Srđana Milakovića da je Oluja etničko čišćenje te da su u Vukovaru u ljeto '91. ubijani srpski civili.

"Procesiranje ratnih zločina, utvrđivanje istine je nešto iza čega čvrsto stojimo. Tu zadaću trebaju obaviti policija i DORH. Jedna od ključnih ostavština predsjednika Tuđmana je mirna reintergracija Podunavlja. To je jedinstven poduhvat koji treba njegovati, graditi pomirbu, suživot na temelju istine, uz pijetet prema žrtvama i kažnjavanje počinitelja. Sve drugo što bi 2018. podizalo tenzije između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj nije dobro. Moja zadaća kao premijera i predsjednika stranke da takve situacije izbjegavamo, zaustavljamo na početku i da gradimo suživot svih koji žive u RH. Na tome ću ustrajati neovisno o inicijativama s lokalne razine... Nismo zemlja u kojoj se zabranjuje sloboda govora i političke stranke, mislim da to nije tema", poručio je premijer.