SUKOB S DOGRADONAČELNIKOM

Penava će zbog Milakovićevih izjava tražiti zabranu djelovanja DSS-a

19.12.2018 u 18:02

Bionic
Reading

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava će od upravnih tijela RH zatražiti zabranu djelovanja DSS-a, nakon što se sjednica Gradskoga vijeća Vukovara u utorak pretvorila u pravi politički rat

'Tražit ću da se institucije odrede o tome. Zanima me je li normalno da za Milakovića ne vrijedi ni Ustav RH, niti hrvatski zakoni, no to nije problem samo Milakovića, već hrvatskog društva', poručio je Ivan Penava u srijedu u Dnevniku Nove TV.

Komentirao je i Milakovićevu izjavu da se boji da će mu se nešto dogoditi, a za takvu je atmosferu optužio Penavu i HDZ.

'Zanimljiva je to teza osobe koja otvoreno provocira najteže stradalnike Domovinskog rata, osobe koja živi u državi kojoj je Domovinski rat i Oluja u samim temeljima državnosti, a on ju naziva etničkim čišćenjem. On je izjavio da se boji da ne ugleda svjetlo dana, a gle čuda ugledao je svjetlo dana', rekao je Penava.

  • +3
Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

'Milaković od ove države izvlači finu plaćicu od 13, 14.000 kuna i ima obraza blatiti ovu državu i sve žrtve stradale od velikosrpske agresije. U Vukovaru su spodobe i zločinci klali Hrvate, a Milaković to ništa nije vidio, ništa nije čuo, ali on se jadan osjeća nesigurno', ponavlja Penava.

Ističe kako nakon ovakvih izjava Milakoviću više nisu otvorena vrata te da neće dopustiti velikosrpskoj politici da podriva same temelje države, a ni osobama koje takvu politiku podržavaju. Ponavlja da će zbog ovoga uputiti dopise nadležnima. 'Tražit ću očitovanje svih nadležnih institucija i neka se odrede je li normalno i prihvatljivo da se u Vukovaru ignoriraju zločini, da se netko nabacuje blatom na poklane, mučene i silovane i je li normalno da za njega ne vrijedi Ustav RH.'

  • +5
Srđan Milaković Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Milaković je izjavio kako s četništvom nema ništa, a da se srpska zajednica u Vukovaru boji i da je ugrožena, a Penava na to odgovara: 'Pravi se da je mala maca, ali ajmo se sjetiti gdje je ta mala maca bila prije mjesec i pol dana. On je Pupovca nazvao izdajnikom kada je Pupovac htio ići u Kolonu sjećanja. Milaković ne podnosi i ne poštuje ništa hrvatsko i sada je on ugrožen. Svi smo mi naivni, jedino je on u pravu. To tako može biti u Srbiji, ali ja se s tim pomiriti neću', ogorčeno kaže Penava.

Dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske manjine i predsjednik Demokratskog saveza Srba (DSS) Srđan Milaković podigao je tenzije na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća kada je izjavio da je akcija Oluja bila etničko čišćenje jer '200 tisuća građana srpske nacionalnosti nije dobrovoljno otišlo s tih prostora'. Danas je objavio popis s imenima 43 nestalih ili ubijenih vukovarskih Srba, a ranije ove godine dolazak predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca u Vukovar povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu grada ocijenio je 'u određenoj mjeri štetnim po interese srpske zajednice'.