POSLJEDNJA SJEDNICA VLADE

Plenković: Dajemo dozvole za zapošljavanje 50 tisuća stranaca

20.12.2018 u 10:28

Bionic
Reading

Posljednja sjednica Vlade u ovoj godini ponovno je započela uobičajenim obraćanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Prvo je progovorio o smrti dječaka Gabrijela u Metkoviću, te izrazio sućut. 'Očekujemo očitovanje zdravstvenih ustanova i konačni inspekcijski nalaz kako bi se utvrdili razlozi tragedije', kazao je Plenković.

'Slučaj koji je zgorzio javnost je slučaj nasilja u Zadru. Došlo je do zlorabljenja u procesu protiv Darka Kovačevića Daruvarca. Nije se to smjelo dogoditi, pogotovo nakon što se na videosnimkama vidi o kakvom napadaju se radi. Javnost je s pravom ogorčena kao i zbog slučaja tragične smrti mladog dječaka iz Metkovića. Razgovarali smo i ministar Bošnjaković i ja kako izbjeći ovakve stvari i kako poboljšati procesno kazneno zakonodavstvo', progovorio je Plenković slučaj 'Daruvarac'.

Osvrnuo se i na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. 'Razgovarali smo o migracijama, u međuvremenu je u UN-u prihvaćen i Globalni kompakt', rekao je Plenković.

Spomenuvši sastanke Europskog vijeća, osvrnuo se i na Brexit. 'Ta odluka po mom dubokom uvjerenju nikada nije ni trebala doći na referendum, a kada je došla sada najviše problema ima Ujedinjeno Kraljevstvo. Ta tema nema ničega pozitivnog', kazao je premijer.

  • +31
Redovita sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Jedna od važnijih odluka na današnjoj sjednici Vlade bila je odluka kvotama za strance. 'Ministar Pavić je vodio razgovore s partnerima i napravili smo procjene koliki bi broj stranaca bio potreban s obzirom na potrebe našeg gospodarstva. Radi se o novih 50 tisuća radnih dozvola jer gospodarski subjekti procjenjuju da im toliko radnika treba da se pripreme za sezonu, bilo građevinsku ili turističku. To ne znače da oni koji su bez posla nemaju šansu, dapače', rekao je Plenković.

Spomenuo se mjera koje je Vlada donijela za zapošljavanje. 'Današnja odluka je u funkciji gospodarstva i daljenjeg zapošljavanja i rasta', rekao je Plenković.

Dodatno je odluku pojasnio ministar rada Marko Pavić. 'To je povećanje od više od 20 tisuća dozvola u odnosu na ovu godinu. Čak 13 tisuća odnosi se na sektore turizma i građevine', rekao je Pavić.

Uz to maksimalno radimo da aktiviramo i domaću radnu snagu, dodao je spomenuvši se Vladinih kampanja za zapošljavanje.

'Ovim mjerama omogućavamo poslodavcima da ono što ne uspijemo kroz aktiviranje domaćih radnika, oni potraže strance i da ne ugrozimo gospodarski rast', rekao je Pavić.

Vlada je na današjoj sjednici prihvatila i Zakon o Pravosudnoj akademiji. Njime se predlaže obveza pohađanja Državne škole za pravosudne dužnosnike i polaganja završnog ispita za sve osobe primljene na neodređeno vrijeme na mjesto savjetnika u pravosudnim tijelima.

Predloženo je i unapređenje i nadogradnja sustava kontinuiranog stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika i službenika iz područja pravosuđa te proširenje djelatnosti stručnog usavršavanja na druge ciljane skupine polaznika, uključujući i sudionike u postupcima pred pravosudnim tijelima u državi, čime je Pravosudnoj akademiji dana šira mogućnost stjecanja vlastitih prihoda.