diplomatska mreža

Plenković o imenovanju veleposlanika: Predsjednik se nakon tri godine sjetio teme

28.08.2023 u 18:09

Bionic
Reading

Razgovori s predsjednikom Zoranom Milanovićem o imenovanju veleposlanika „nisu krenuli”, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković

„Nikakvi razgovori nisu krenuli”, rekao je premijer u ponedjeljak u izjavi novinarima na Bledskom strateškom forumu.

Plenković je kazao kako je prošlo tri godine otkad je ministarstvo vanjskih i europskih poslova Milanoviću poslalo popis s prijedlogom imenovanja, na koji do danas nema odgovora.

Premijer je rekao kako se Milanović sada „sjetio” te teme nakon tri godine, no da „ne očekuje ništa” jer je posljednji, „nebulozan” prijedlog s Pantovčaka bio onaj o raspodjeli 'fifty-fifty', a takav model „nikad nije postojao”.

Usprkos tome, Plenković smatra kako diplomatska mreža funkcionira normalno jer Hrvatska ispunjava sve strateške i diplomatske ciljeve.

„Diplomatska mreža je popunjena, imamo tri ili četiri mjesta gdje su ljudi nažalost preminuli ili napustili sustav iz privatnih razloga”, rekao je.

Plenković je o ovom pitanju govorio nakon što je Jutarnji list u ponedjeljak objavio da premijer i predsjednik ovog tjedna počinju pregovore o imenovanju veleposlanika.

  • +2
Zoran Milanović i Andrej Plenković u razgovoru nakon završetka Alke Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatski premijer na Bledskom strateškom forumu ranije je sudjelovao na panelu čelnika s predstavnicima zemalja zapadnog Balkana, na kojem je ponovio podršku Hrvatske proširenju te individualnom pristupu Europske unije prema državama kandidatkinjama i njihovim postignućima na putu prema članstvu.  

Na panelu su sudjelovali i srbijanska premijerka Ana Brnabić i kosovski premijer Albin Kurti koji su se, očekivano, sukobili po pitanju pomaka u normalizaciji odnosa dviju država.