upražnjena mjesta

Milanović i Plenković kreću u pregovore o imenovanju veleposlanika

28.08.2023 u 09:53

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković ovog tjedna kreću u pregovore o imenovanju veleposlanika, piše u ponedjeljak Jutarnji list, ističući da je vladi neprihvatljiv model da predsjednik bira 50 posto diplomata

Zbog svađe predsjednika države Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, u hrvatskoj diplomaciji po svijetu čak je 70 posto mjesta ispražnjeno ili je mandat veleposlanicima, konzulima i generalnim konzulima završio.

No, nakon točno dvije godine od zadnjeg razgovora dvaju brda o tom važnom pitanju, čini se da bi ipak moglo doći i do prvih ozbiljnijih pregovora.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, naime, prošli je tjedan, u za njega poprilično pomirljivom tonu, priopćio kako ponavlja poziv premijeru da se nastave konzultacije i razgovori o imenovanjima diplomata.

Iako su u Vladi oprezni kad je riječ o njegovim pozivima i pomirljivom tonu jer nikada ne znaju što se iza toga krije, čini se da bi ti pregovori mogli biti odmrznuti već ovaj tjedan, i to nakon što su odnosi između Pantovčaka i Banskih dvora ipak malo relaksiraniji jer je postignut dogovor o imenovanjima u Vojnoj obavještajno-sigurnosnoj agenciji, ali i u vojsci.

Zadnji razgovor između ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i tadašnjeg predsjednikova savjetnika za vanjsku politiku Orsata Miljenića dogodio se 27. kolovoza 2021., odnosno točno prije dvije godine, kada u Vladi nisu htjeli pristati na kadroviranje po principu da polovicu veleposlanika predloži Milanović, polovicu Vlada, a i neka imena koja su bila na stolu nisu im bila prihvatljiva.

U te dvije godine broj ispražnjenih mjesta ili onih na kojima je veleposlanicima ili konzulima završio mandat popeo se na čak šezdesetak, odnosno na 70 posto svih mjesta u diplomaciji. U Vladi su, iako s oprezom, dobro dočekali ovu Milanovićevu "prijateljsku" gestu, pa bi po principu pregovora o vojnim imenovanjima ovaj tjedan mogli početi i razgovori o diplomaciji.

Odnosno, neće direktno o tome razgovarati premijer i predsjednik, nego njihovi izaslanici. Logično bi bilo da to budu ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.