aktualne teme

Plenković: Ništa ne znam o Žalac. To radi EPPO, ne radim ja

08.12.2023 u 13:53

Bionic
Reading

Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade, dao je izjavu za javnost u petak te je komentirao aktualna događanja

Komentirao je i izlazak nekih hrvatskih huligana iz grčkog pritvora. Novinari su ga pitali je li to ta dobra vijest o kojoj je nedavno govorio, je li imao informaciju prije svih ostalih.

'Jesam li bio u pravu? Možete odabrati tri načina: jedan – imao sam sreće, pogodio sam, dva – to je negdje baba Vanga zapisala i tri – nemamo nikakav međunarodni utjecaj. Pa sad vi birajte', rekao je Plenković, javlja N1.

Istaknuo je da su najglasniji o toj temi bili oni koji hrvatskim državljanima u Grčkoj nisu pomogli ni na koji način.

'Oni su najglasniji, najviše komentiraju, a u ovom konkretnom slučaju nisu napravili ništa. Imamo dvije vrste djelovanja hrvatske države i Vlade, koju ja predstavljam u ovom slučaju. Prvi je konzularni način djelovanja prema našim državljanima koji se nađu u nekom problemu poput ovog. O njima se brine tko? Naše veleposlanstvo - i nastoje pomoći najbolje kako mogu. Drugi način je kad imate ovako neobičnu okolnost, onda vi kao država djelujete prema državi u kojoj se to dogodilo. Mi smo već u kolovozu bili u Grčkoj, razgovarali s premijerom, ministri s ministrima… Svaku prigodu kad smo se našli s grčkim predstavnicima koristili smo da bismo inzistirali i radili na tome da se ovo pitanje riješi', poručio je Plenković.

Vezano za novu optužbu protiv Gabrijele Žalac, rekao je da ne zna ništa o tome, već samo ono što je pročitao i čuo iz medija. 'To radi EPPO, ne radim ja', dodao je. Smatra da to ne šteti imidžu Vlade.

'Ona nije u Vladi već četiri godine, ako nemate tu informaciju', poručio je premijer novinaru koji je postavio pitanje.

Govoreći o problemu otpada u Zagrebu, kazao je da je sve na Gradu Zagrebu, ali da će Vlada pomoći jer 'smo Zagrepčani'.

'Mi ćemo kao Vlada učiniti sve da se ovaj problem Jakuševca riješi', naveo je.

Premijer je opet pozvao DORH da posveti pozorniju pažnju na ekstremističke skupine u Hrvatskoj. Tvrdi da je prosvjed svinjogojaca završio nakon što ih je u nedjelju javno razotkrio, odnosno one koji sa svinjogojstvom nisu imali, odnosno nemaju veze.