SJEDNICA VLADE

[FOTO] Beroš otkrio koliku će kaznu građani morati platiti zbog nenošenja maske

30.11.2020 u 15:13

Bionic
Reading

S uvodnom riječi premijera Andreja Plenkovića, koji sudjeluje online, iza 15 sati započela je sjednica Vlade. Na njoj su predstavljene izmjene zakona i kazne za kršenje epidemioloških mjera, kao i mjere pomoći gospodarstvu

Na početku sjednice Plenković je pojasnio da se nalazi u samoizolaciji. 'Malo neobičan format, pozdravljam vas iz samoizolacije', kazao je na početku sjednice Vlade premijer. Dodao je da će Vlada normalno funkcionirati iako on radi od kuće.

Osvrnuo se i na slučaj Sučić. 'Želim izraziti žaljenje zbog incidenta u Vukovaru. Državni tajnik Sučić je podnio ostavku i mi je prihvaćamo. Žao mi je da je do toga došlo jer je riječ o branitelju i izrazito angažiranom na traganju za nestalima', kazao je premijer.

Komentirao je i situaciju s koronavirusom i dosad najveći broj preminulih. 'To je posljedica visokog broja zaraženih u posljednjim tjednima. U ozbiljnoj smo fazi epidemije i pozivam sve na odgovornost. Zato smo poduzeli ove restriktivne mjere da smanjimo zarazu i omogućimo održivost zdravstvenog sustava', kazao je.

  • +6
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Spomenuo je i izmjene zakona kojima će se uvesti kazne. 'Ovaj alat je nužan. Neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih i zbog toga moramo ići na ove mjere', kazao je Plenković.

Paket mjera pomoći gospodarstvu iznosit će 2,1 milijardu kuna, kazao je Plenković. 'I ovaj put smo pripremili ekonomskih mjera na tragu politike očuvanja radnih mjesta. Pomoći privatnom sektoru sačuvali smo 600 tisuća radnih mjesta, a korake koje ćemo poduzeti zaključcima danas koje se odnose na pokrivanje troškova nastavit će se u tri pravca - mjerom za očuvanje radnih mjesta, 4 tisuće kuna po radniku tijekom obustave rada uz obustavu plaćanja prinosa. Ići ćemo s pokrivanjem fiksnih troškova tijekom obustave rada i to na način ako u prosincu imaju pad prihoda veći od 60 posto. Ova mjera trebala bi iznositi 250 milijuna kuna. Ministar Ćorić je s Hamag Bicro pripremio novi paket covid kredita u iznosu od 1,3 milijarde. Vlada na ovaj način izlazi u susret gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima i nastoji kao i do sada u vrijeme vrlo specifične 2020. godine pomoći građanima, gospodarstvu i poduzetnicima', pojasnio je premijer.

<<< Premijer Plenković u samoizolaciji, supruga mu pozitivna na koronavirus >>>

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji se oporavio od koronavirusa i izašao iz samoizolacije, iznio je najnovije brojke vezane uz koronavirus. Kazao je da sve funkcionira u skladu s planovima ministarstva.

'Sve što činimo neće dati rezultate ako ostane osobna odgovornost svakog pojedinca', rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako su inspektori i policija napravili su preko 4000 nadzora te izdali su 605 upozorenja. Podnesena su ili će biti podnesena 44 prekršajna naloga, dodao je.

'Donesena je nova odluka kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima, veže se na europske regije. Najvažnija pravila su ta da putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti dodatne uvjete. No, u ovom trenutku jedina regija u EU je otok Fasta u Finskoj. Svi ostali putnici moraju dostaviti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati u Hrvatskoj i biti u samoizolaciji do dolaska rezultata', rekao je Božinović.

Iznimke su, dodao je Božinović, studenti, učenici, pomorci, radnici u transportu, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga.

Kazna za nenošenje maske - 500 kuna

Vlada je u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se propisuju kazne za kršenje epidemioloških mjera. Detalje izmjena pojasnio je ministar Beroš.

'Propisuju se nove sigurnosne mjere - pravilno nošenje zaštitne maske, zabrana ili ograničenje javnih okupljanja, zabrana ili ograničenje privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata', rekao je Beroš i pobrojao kazne.

'Za pravne osobe koje krše odredbe kazna je 10 do 40 tisuća kuna, za prekršaj odgovorne osobe ili fizičke osobe-obrtnika ili fizičke osobe koja se bavi samostalnom djelatnošću kazna je od 5 do 10 tisuća kuna. Za prekršaj fizičke osobe novčana kazna je 500 kuna. Za vlasnika privatnog posjeda koji organizira ili dopusti privatno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna', kazao je Beroš.

<<< [DOKUMENT] Pogledajte što će se sve kažnjavati i kolike su kazne za kršenje epidemioloških mjera >>>

Mjere pomoći gospodarstvu

Vlada je podržala i zaključak o mjerama pomoći gospodarstvu. Ministar financija Zdravko Marić kazao je da su razgovarali s udrugama i predstavili im mjere.

'Predstavio bih novu mjeru koja do sada nije bila kao takva. Radi se o ugostiteljstvu, igrama na sreću i rekreativnom sportu kojima je obustavljen rad. Naša je ideja i prijedlog da se na samo u vidu postojećih mjera nastavi pomagati nego i u vidu ove nove koja bi podrazumijevala pokrivanje fiksnih troškova. Ideja je da se njima to kompenzira. To su troškovi najma, pričuve, komunalija poput struje, plina i vode, potom komunalna naknada, internet i fiksna telefonaija, spomenička renta, HRT. Da vi se kavlficiralo za mjeru mora biti pad prihoda od 60 i više posto u prosincu us usporedbi s prosincem prošle godine', kazao je Marić.

Što se tiče samog izračuna, procjena je u ovom trenutku da bi ova mjera koštala oko 250 milijuna kuna, dodao je ministar financija.

<<< Novi paket pomoći gospodarstvu težak je 2,1 milijarda kuna, evo što sve sadrži >>>

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da je, što se tiče sektora čiji je rad obustavljen, očuvano tržište rada.

'Danas imamo više od 6000 zaposlenih nego prije početka COVID krize. Nastavljamo pružati podršku zaposlenicima i poslodavcima. Želimo očuvati zaposlenost', rekao je Aladrović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je kredite za male i mikro poduzetnike, one čije je poslovanje pogođeno u ovoj krizi.

Podsjetimo, zbog propisane samoizolacije premijer Andrej Plenković sjednicu je vodio online od kuće.