dvije stare i jedna nova mjera

Novi paket pomoći gospodarstvu težak je 2,1 milijarda kuna, evo što sve sadrži

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 30.11.2020 16:10
  • Objavljeno 30.11.2020 u 16:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Vlada je na sjednici u ponedjeljak usvojila paket pomoći poduzetnicima pogođenim strožim mjerama koje su na snagu stupile 21. prosinca. Vrijednost paketa je oko 2,1 milijardu kuna

Riječ je o tri mjere pomoći 'zatvorenim' tvrtkama i obrtima, a to su mjere za očuvanje radnih mjesta, 'covid krediti' i podmirenje fiksnih troškova.

Vlada će nastaviti s isplatom pomoći od 4.000 kuna po radniku radi očuvanja radnih mjesta, za što je do kraja godine osigurano 470 milijuna kuna.

Nastavlja se i izdavanje 'covid kredita' za likvidnost u ukupnoj svoti od 1,3 milijarde kuna.

Treća mjera je pokrivanje dijela ili u potpunosti, fiksnih troškova poduzetnika, kao što su najam, komunalije, RTV pretplata, internet, fiksni telefon, troškovi knjigovodstvenog servisa, spomenička renta, ZAMP i sl.

Pritom će se gledati pad prometa u prosincu u odnosu na prošlu godinu koji mora biti najmanje 60 posto. Administraciju će voditi Porezna uprava, a na temelju faktura za fiksne troškove.

Vrijednost treće mjere je oko 250 milijuna kuna.

  • +6
  • +3

Sjednica Vlade

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Treća mjera obuhvatit će ugostitelje, priređivače igara na sreću i rekreativni sport kojima je u potpunosti ili djelomično obustavljen rad. Da bi se kvalificirali za tu mjeru morat će imati pad prihoda od 60 i više posto u prosincu u odnosu na isto razdoblje lani. Konkretno ako poduzetniku padne prihod 75 posto za toliko će mu biti pokriveni fiksni troškovi', objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Poduzetničke udruge nisu zadovoljne s Vladinim mjerama. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smara kako novi pmjere neće jednako pomoći svim ugroženim sektorima.

'Nisu svi podjednako zadovoljni ovim Vladinim prijedlogom, mjere će imati nekog učinka, no on ovisi o tome koliko će dugo trajati kriza i na koje će se djelatnosti preliti dalje utjecaj pandemije. HUP će i dalje pokušati dobiti najviše što je moguće u zadatim okolnostima za sve svoje članove i nečlanove, hrvatske poduzetnike i poslodavce. Više od 100.000 malih i srednjih tvrtki i dalje je izloženo propasti, stoga nam i dalje predstoji ozbiljan posao', izjavio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Udruga Glas poduzetnika (UGP) je mišljenja da Vladine mjere ne rješavaju njihobve probleme.

'Kratkoročne mjere nisu adekvatne, a plan dugoročnih reformi uopće ne postoji. Nezadovoljni smo', rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!