GOSTOVANJE NA NOVOJ TV

Plenković: Jasno je koja ekipa stoji iza referenduma i tko ih podržava. Tu je i Živi zid. Šampioni protiv cijepljenja. Sjajna ekipa

20.06.2018 u 20:45

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković gostujući u Dnevniku Nove TV potvrdio je je kako će od 1. siječnja 2019. godine PDV umjesto 25 biti 24 posto

Upitan hoćemo li prije imati veće plaće ili manji PDV kazao je da to nije ili – ili.

'I uopće ne vidim zašto se ta rasprava vodi u smislu ili – ili. Dakle, mi smo kao stranka imali izborni program koji je kazao 2016. da ćemo biti prva Vlada koja će smanjiti opću stopu PDV-a. Nismo rekli da će to biti odmah nego vjerojatno sukcesivno. Mislimo da smo sada u situaciji da možemo to predizborno obećanje realizirati od 1. siječnja 2019. Izgledno je u ovom trenutku, još čeko vidjeti sve scenarije kakav je utjecaj svega toga na prihodnu stranu proračuna. Dakle, vi znate da od PDV-a Hrvatska godišnje skupi 50 milijardi kuna. Znači to je ozbiljan iznos. Mi smo jedna od zemalja s najvećom stopom PDV-a', kazao je Plenković.

Na pitanje kakve su garancije da će trgovci smanjiti PDV na robu kazao je da one ne postoje.

'Nemate garancije ni kad smanjite namete na plaće recimo, na dohodak da će vam u konačnici neto plaća biti veća. Ovdje je trenutak u kojem svim moramo biti odgovorni. Što je cilj Vlade, što je cilj naše ekonomske politike, što je cilj svega onoga što radimo? Da ljudi imaju veću plaću i da imaju kvalitetniji standard života. To je naš cilj', istaknuo je.

Na novinarsku opasku da će se više osjetiti s manjim porezima na plaću nego PDV-om naveo je da ukoliko i trgovci sa svoje strane odgovarajuće reagiraju, ako se smanji stopa PDV-a osjetit će i tada. 'Malo po malo će osjetiti u svakom proizvodu. Mislim s te strane možemo reći, neka bude stopa PDV-a 27, tako da taj argument jednostavno ne stoji', kazao je Plenković.

Upitan što je s porezom na plaće i koliko je realno da se u ovoj fazi smanji naveo je kako će gledati kako se može u reformi ići s dodatnom reformom poreza na dohodak, poreza na doprinose.

'Biti će to jedan paket, na tome se radi. Tijekom jeseni izaći ćemo s vrlo detaljnim prijedlozima pred hrvatski Sabor. Vjerujem da će dodatna rasterećenja koja su se već pokazala jako korisna, mi sada imamo procjenu učinka onoga što smo radili na početku. Oni su svi pozitivni efekti. Od demografskih mjera. I porezna reforma je dio toga. Prema tome, očekujem pozitivne efekte i jedan dobar prijem kod velike većini ljudi', mišljenja je premijer.

S obzirom na zategnute odnose s Pantovčaka i Banskih dvora Plenković je upitan razgovara li i čuje li se s predsjednicom.

  • +11
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Čuti ćemo se ovih dana. Naš je odnos OK. Mi razgovaramo i svim bitnim temama. Imamo jednom mjesečno redovite susrete ona i ja i predsjednik Hrvatskog sabora', kazao je i dodao da se Grabar Kitarović mora odrediti želi ići po drugi manadat i imati potporu HDZ-a.

'To je na njoj. To sam već toliko puta kazao da mi moramo kao najveća stranka, kao najodgovornija stranka znati da li predsjednica koja je izabrana kao kandidatkinja HDZ-a, uz potporu niza drugih stranka prije tri i pol godine, želi u novi mandat. Bilo bi više nego korektno da tu informaciju znamo', istaknuo je Plenković i dodao da je potpora HDZ-a jako važna u predsjedničkim izborima.

Na podsjetnik da su u Sabor predani potpisi referendumske inicijativ e o otkazivanju Istanbulske konvencije i Narod odlučuje Plenković je ponovio svoj poznati stav.

'Ja sam to vrlo jasno nekoliko puta kazao. Smatram da referendum nije najbolji način za odlučivanje izbornog sustava neke zemlje. Za to postoji Hrvatski sabor, postoji Vlada, postoje političke stranke koje mogu na puno na puno precizniji i detaljniji način regulirati izborni sustav', kazao je.

Upitan zar se ne boji s obzirom da se radi o gotovo milijun građana koji su potpisali inicijativu da se na kraju može pretvoriti u referendum njemu naveo je da vodi politiku po svojoj savjesti koju smatra dobrom za zemlju.

'Mislim da je dobro ratificirati međunarodne instrumente koji sprječavaju nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Mislim da je to jako korisno za hrvatsko društvo i da su to koraci naprijed', mišljenja je Plenković.

Smatra da postoje određene nevladine udruge koje puzajući žele postati političke stranke pa bi htjele izborni prag kako bi konačno ostvarile svoje ambicije.

Upitan misli li na Željku Markić kazao je da ima takvih više.

'Općenito, taj trend transformacije udruga u stranke je nešto što se viđa i u Europi, a ne samo u Hrvatskoj. Međutim, jasno je koja politička opcija stoji iza ovih referendumskih inicijativa. Imate gospodina Petrova koji to podržava, gospodina Hasanbegovića, gospođu Markić i Živi zid. To su šampioni protiv cijepljenja. Sjajna ekipa', zaključio je Plenković.