poreZNA REFORMA

Marićev plan: Od 2019. PDV po stopi od 24 posto

 • Autor: N. S.
 • Zadnja izmjena 19.06.2018 09:15
 • Objavljeno 19.06.2018 u 09:15
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Iako je u zemlji gotovo zavladao konsenzus da bi, umjesto stope PDV-a, trebalo smanjiti oporezivanje plaća, ministar financija Zdravko Marić pokušat će u idućim tjednima sve uvjeriti u suprotno, odnosno da je potrebno oboje, piše Jutarnji list. Drugi krug porezne reforme obuhvatit će više poreznih izmjena, ali najzvučnija među njima svakako je snižavanje opće stope PDV-a, od iduće godine, sa 25 na 24 posto.

Time će državni proračun ostati bez oko dvije milijarde kuna, ali na cijenama proizvoda i usluga, smatraju kritičari, to se neće znatnije osjetiti, čak ni u slučaju da ih trgovci doista smanje za sniženi porez, premda je to malo vjerojatno, piše Jutarnji.

S druge strane, kada bi se država odlučila dodatno smanjiti porez na dohodak, zaposleni građani to bi odmah osjetili na džepu, što se smatra posebno važnim u trenutačnoj atmosferi malodušja, kad mladi ljudi masovno napuštaju zemlju.

Zbog čega onda ministar financija Zdravko Marić tako snažno inzistira na smanjenju PDV-a umjesto na smanjenju poreza na dohodak? Njegov je prvi argument analiza koja pokazuje da, u usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska već ima jednu od najnižih efektivnih stopa poreza na dohodak u Europi (zbog brojnih izuzeća 6,5 posto). Istodobno, po visini stope PDV-a na samom je vrhu ljestvice, iza Mađarske. Drugo, smanjenje stope PDV-a je predizborno obećanje HDZ-a i ministar financija, kao i premijer Andrej Plenković, žele ga ispuniti. No, čini se da postoji i treći, možda najvažniji argument u prilog smanjenju PDV-a.

U slučaju da se opet pojavi neka kriza i padnu porezni prihodi, ministar financija računa da je u takvim situacijama ipak lakše povećavati stopu PDV-a nego dirati u druge poreze, osobito one na plaću. Stoga se njegova ustrajnost na smanjivanju stope PDV-a može shvatiti i kao pokušaj da se u dobrim vremenima stvori prostor za interveniranje u lošijim vremenima.

 • +7
 • +4

Zdravko Marić pred Povjerenstvom za sukob interesa

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

PRVI KVADRAT IZDVAJA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 2

Prikaži sve
 • sjeverica

  19.06.2018 15:15

  Stalni su komentari da je smanjenje PDV-a za jedan poen premalo. Zašto se nitko ne pita što će nama tako veliki (25%) porez. Kako mogu naši rivali Srbi (20%) i Slovenci (19%) održavati državu s tako malim porezom. Vrlo jednostavno nemaju uhljebe.

 • asklepic5

  19.06.2018 12:09

  jedva čekam to smanjenje uh alaj čemo se obogatit.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi