novi slučajevi

Potvrđene ospice kod troje djece na dubrovačkom području

19.06.2018 u 17:54

Bionic
Reading

Tri nova slučaja ospica potvrđena su na dubrovačkom području. Riječ je o maloj djeci od kojih je dvoje vrtićke dobi, a koja u vrijeme zaraznosti nisu pohađala dječji vrtić. Jedno dijete je hospitalizirano, potvrdio je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Do sada je zabilježeno ukupno 17 slučajeva ospica

Tri nova slučaja oboljelih od ospica potvrđena su na dubrovačkom području, potvrdio je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na svojim službenim stranicama. Riječ je o maloj djeci od kojih je dvoje vrtićke dobi, a koja u vrijeme zaraznosti nisu pohađala dječji vrtić. Jedno dijete je hospitalizirano.

Prvi pacijent sa simptomima ospica u Kliničku bolnicu Dubrovnik primljen je još 25. svibnja, a do sada je na području Dubrovačko-neretvanske županije zabilježeno ukupno 17 slučajeva.

  • +7
Ospice Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iz dubrovačko-neretvanskog Zavoda za javno zdravstvo pozivaju sve građane koji imaju osip da se telefonom jave svojem liječniku odnosno pedijatru i dogovore s njim o daljnjem postupanju.

'Obavještavamo sve građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne simptome ospica (povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, crvenilo očiju) a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (primjerice bili su u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih tri tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi) da učine slijedeće:

Ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.

U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine / pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi', poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Još jednom su pozvali sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu, ali i da se cijepe svi nezaštićeni zdravstveni kao i radnici u dječjim vrtićima.