epidemija u jeku

Ne znate jeste li cijepljeni protiv ospica ili ste ih preboljeli? Pogledajte kako to možete provjeriti

  • Autor: Vanja Moskaljov
  • Zadnja izmjena 14.06.2018 22:19
  • Objavljeno 14.06.2018 u 21:01
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsel / Autor: tportal

S porastom broja potvrđenih slučajeva ospica, u Dubrovniku ih je 13 a za još dvije bebe čekaju se nalazi, raste i zabrinutost građana koji se sve više pitaju jesu li oni zaštićeni cijepljenjem i kako to mogu provjeriti. Tportal donosi odgovore na ta pitanja, kao i na druga pitanja o ospicama i cijepljenju

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prije uvođenja cijepljenja 1968. godine, svake je godine od ospica oboljevalo oko 15.000 djece. Od tog je broja u prosjeku od komplikacija umiralo petoro, dok ih je 10-15 ostajalo trajno invalidno. Posljednjih desetak godina prosječno godišnje oboli manje od 20 osoba, osim 2015. godine kada je došlo do epidemije u kojoj je oboljelo 206 osoba.

Što su uopće ospice?

Ospice su opasna i vrlo zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem (govorom, kašljanjem i kihanjem), izravnim kontaktom s bolesnikom, odnosno njegovim sekretima iz nosa i usta, te putem predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Virus se lako prenosi pa će jedan bolesnik zaraziti više od 90 posto osoba koje su s njim bile u kontaktu, ako te osobe nisu prethodno bile cijepljenje ili nisu preboljele ospice.

Kako doznati jeste li cijepljeni ili ste preboljeli ospice?

Provjerite cjepne kartone kod vaših liječnika. U njima moraju biti navedena sva cjepiva koja ste primili i bolesti koje ste preboljeli. Ako ste rođeni nakon 1968. godine gotovo je sigurno da ste cijepljeni. Većina rođenih prije 1968. stekla je imunitet tako što je preboljela ospice, koje su prije uvođenja cijepljenja bile jako raširena bolest.

Što ako nemate cjepni karton ili ne možete do njega?

U tom slučaju možete se testirati u laboratoriju. Kada se radi testiranje djeluje li cjepivo koje ste primili ili vas zanima jeste li se uopće cijepili, utvrđuje se prisutnost, odnosno odsutnost protutijela u krvi. Stručnjaci apeliraju na građane da ipak prvo konzultiraju obiteljskog liječnika kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve u laboratorijima kojima je ionako povećan posao zbog testiranja osoba za koje se sumnja da su zaražene.

Štiti li cjepivo od oboljenja sto posto?

Stručnjaci nikad nisu skrivali da ne postoji stopostotna učinkovitost cijepljenja, kao ni ijednog drugog lijeka. Otprilike jedan do dva posto cijepljenih ne uspiju razviti antitijela na bolest. U medicini se takve osobe zovu nereaktori. Njih bi trebao štititi imunitet krda.

  • +7
  • +4

Ospice

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Što je imunitet krda ili grupe?

Kada je u jednoj populaciji protiv ospica cijepljeno više od 95 posto stanovništva, ako se i pojavi putem nekoga tko je došao iz područja gdje vlada epidemija, virus se ne može širiti te je na taj način zaštićeno i ostalih pet posto stanovništva koje nije cijepljeno. Tako grupa štiti jedan svoj manji dio.

Tko može oboljeti od ospica?

Sve osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele ospice. Izuzetak su djeca majki koje su preboljele ospice jer ona imaju naslijeđeni imunitet u prvih nekoliko mjeseci života.

Učestalost ospica u Hrvatskoj prije i nakon uvođenja cijepljenja 1968.

Učestalost ospica u Hrvatskoj prije i nakon uvođenja cijepljenja 1968.

Izvor: HZJZ / Autor: screenshot / tportal

Može li se spriječiti obolijevanje od ospica?

Da, cijepljenjem protiv ospica koje se provodi kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. U Hrvatskoj se cijepljenje provodi u dvije doze; prva doza nakon navršene prve godine života i druga doza prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Cjepivo protiv ospica u svijetu je u uporabi 50 godina i pokazalo se vrlo sigurno i učinkovito.

Mogu li cijepljene osobe ipak oboljeti?

Ne događa se često, ali mogu. No, kod njih će simptomi biti blaži i lakše će preboljeti bolest te su mnogo manje šanse za komplikacije i trajne posljedice. Stručnjaci naglašavaju da je potrebno primiti dvije doze cjepiva kako bi zaštita bila iznad 95 posto. Najnoviji poznati slučaj cijepljene osobe koja je oboljela je onaj dubrovačkog liječnika Pere Markunovića. Za njega je utvrđeno da je primio samo jedno cjepivo, pa tako nije ostvario potpunu zaštitu od bolesti.

Tko se ne može cijepiti?

Osobe koje su trenutno bolesne, imaju povišenu temperaturu, preosjetljive su na sastojke cjepiva, imaju zabilježene nepoželjne reakcije pri prethodnoj dozi cjepiva, oslabljeni imunitet ili trudnice.

  • +13
  • +10

Cijepljenje

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Postoji li lijek protiv ospica?

Lijek ne postoji nego se kod bolesnika ublažavaju simptomi lijekovima za spuštanje temperature i protiv bolova. U slučaju da dođe do komplikacija poput upale uha ili pluća, tada se liječe te komplikacije.

Koja je smrtnost od komplikacija do kojih je došlo zbog ospica?

Ospice su jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom u svijetu. U 2015. bilo je 134.200 smrtnih slučajeva od ospica (svake četiri minute umre jedna osoba). Prema posljednjim podacima, u Europskoj uniji godišnje se bilježi jedan umrli na tisuću oboljelih od ospica. Najčešća komplikacija je upala pluća, koja se javlja u 6-13 posto oboljelih, i ona je vodeći uzrok smrti kod ospica.

Cjepivo protiv ospica spriječava oboljenje od te bolesti

Cjepivo protiv ospica spriječava oboljenje od te bolesti

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Kakvo je stanje u Europi?

Posljednjih godina u Europskoj Uniji godišnje se prijavi između pet i 30 tisuća oboljelih od ospica. U prvih osam mjeseci 2017. u zemljama EU od ospica je umrlo 30 osoba, a oboljelo ih je gotovo 10.000.

Kakvo je stanje u regiji?

Tijekom 2014. i 2015. g. u Bosni i Hercegovini je u epidemiji ospica oboljelo više od 5.000 osoba. U epidemiji u Srbiji od kraja 2017. do travnja 2018. godine od ospica je oboljelo oko 5000 osoba, a umrlo je njih 15. Krajem svibnja ove godine u Banjoj Luci je proglašena epidemija ospica, nakon što je zabilježeno 29 oboljelih. No, širom BiH u to je vrijeme zabilježeno ukupno stotinjak sporadičnih slučajeva. U posljednje vrijeme zabilježeno je i nekoliko slučajeva ospica u Sloveniji.

izvor: Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!