STIER I SZIJJARTO U BIH

'Pitanje revizije rješavati u institucijama'

02.03.2017 u 17:41

Bionic
Reading

Hrvatska je zajedno s Mađarskom "vitalno zainteresirana" za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine i dvije će države učiniti sve što mogu kako bi tome pomogle, kazao je u četvrtak u Sarajevu potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Stier je u Sarajevo doputovao zajedno s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom u trenutku kada BiH potresa duboka politička kriza potaknuta pokretanjem postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je Srbija 2007. oslobođena odgovornosti za genocid počinjen u BiH.

Taj korak izazvao je oštre verbalne sukobe između bošnjačkih i srpskih dužnosnika, a sve je usporilo provedbu plana gospodarskih i socijalnih reformi, usvojenog potkraj 2015. upravo na poticaj Hrvatske.

U BiH se nadaju kako bi do kraja godine ta zemlja mogla dobiti status kandidata za članstvo u EU, no to ovisi o kvaliteti odgovora na upitnik Europske komisije koji je dostavljen Sarajevu u prosincu prošle godine. Vlasti Republike Srpske trenutačno odbijaju dostaviti potrebne podatke jer drže da ne funkcionira ranije načelno dogovoreni mehanizam koordinacije odnosa BiH s EU.

Ministar Stier kazao je kako je zajednički posjet BiH sa Szijjartom rezultat njihova ranijeg dogovora i prije svega izraz potpore prijateljstva prema BiH i njenom europskom putu.

Najavio je kako će prvi praktični korak s hrvatske strane u potpori BiH biti potpisivanje ugovora o europskom partnerstvu kako bi se toj zemlji pružila tehnička potpora u približavanju članstvu u Europskoj uniji.  Taj bi sporazum trebao biti potpisan tijekom zajedničke sjednice dviju vlada koja se može očekivati vrlo brzo.

Stier: Pitanje revizije rješavati u institucijama

Komentirajući napetosti u BiH prouzročene otvaranjem postupka revizije presude protiv Srbije Stier je kazao kako je važno da taj proces bude vođen unutar institucija sustava.

"Svaka država ima pravo koristiti sve instrumente međunarodnog prava, no odluke moraju biti donesene unutar institucija i na temelju ustavnog načela o jednakopravnosti konstitutivnih naroda", kazao je Stier čime je neizravno sugerirao kako je trebalo izbjeći situaciju u kojoj se revizija pokreće samo na temelju zahtjeva bošnjačke strane.

Hrvatska i Mađarska, kako je kazao Stier, potiču suradnju u BiH u cilju održanja stabilnosti jer je to u zajedničkom interesu sve tri države, a Hrvatska kao prvi trgovinski parner ostaje zainteresirana vidjeti nastavak gospodarskih i socijalnih, ali i političkih reformi u BiH.

"Svjesni smo da je Ustavni sud BiH tražio da se izmjeni izborni zakon i želimo da se to što prije dogodi kako bismo izbjegli eventualne nestabilnosti u BiH", kazao je Stier.

Hrvatski šef diplomacije istaknuo je i kako infrastrukturni projekti poput gradnje eutoceste na koridoru Vc imaju snažnu potporu u sve tri države kao i bolje željezničko povezivanje, a dodao je kako je su u odnosima s BiH stvorene pretpostavke za rješavanje problema onečišćenja zraka zbog rada rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, što će se učiniti plinoficiranjem tamošnjih pogona. 

Szijjarto: I za Mađarsku prioritet stabilnost BiH

Šef mađarske diplomacije Szijjarto je potvrdio kako je i za njegovu zemlju prioritet da BiH bude stabilna.

"S obzirom da je to sigurnosni prioritet za Mađarsku, ona će sve uraditi da tako i bude", kazao je Szijjarto dodajući kako je najsigurniji put za stabilnost BiH kroz europske integracije.

Najavio je kako će Mađarska do daljnjega u BiH zadržati svoj kontigent od 163 vojnika koji djeluju u sastavu vojne misije EU (EUFOR).

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kako su dva ministra prijatelji započetih procesa u BiH izrazivši žaljenje što do njihova posjeta dolazi u trenutku kada je stanje u BiH opterećeno revizijom presude protiv Srbije.

Kazao je kako se nada da će proces europskih integracija biti nastavljen bez sadašnjih političkih kočnica dodajući kako to ipak nije pitanje ni Hrvatske ni Mađarske niti EU, nego BiH.

Procijenio je kako se u komunikaciji s Hrvatskom otvaraju pitanja od bitnog značaja, pri čemu je posebice istaknuo kako se "privodi kraju" rješavanje problema onečišćenja zraka iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Uz gradnju mosta preko Save kod Svilaja, Crnadak očekuje i brzo pokretanje radova na mostu kod Gradiške, koji je bitan za BiH radi povezivanja s europskom cestovnom mrežom.

Hrvatski i mađarski ministar vanjskih poslova tijekom boravka u Sarajevu sastali su se i s članovima Predsjedništva BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem.