MAĐARSKI ŠEF DIPLOMACIJE

'Odnosi s Hrvatskom nikada nisu bili gori'

08.12.2015 u 13:47

Bionic
Reading

Odnosi Mađarske sa Slovačkom i Srbijom 'iznimno su dobri', za razliku od odnosa s Hrvatskom koji 'nikad dosad nisu bili gori', rekao je u utorak u parlamentu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Ishodište trenutačnog zahlađenja odnosa s Hrvatskom je u hrvatskom kritiziranju mađarske migracijske politike, kao i činjenica da nije ispoštovala dogovor o izgradnji plinske interkonekcije između dviju zemalja, rekao je mađarski premijer, nazvavši taj propust 'ozbiljnom prijetnjom' mađarskoj energetskoj sigurnosti.

Rekao je da, unatoč tomu što je suradnja sa Slovačkom i Srbijom puna 'izazova, napetosti i problema otprije', pragmatična suradnja pomaže u rješavanju takve situacije.

Istaknuo je da je najvažnija međusobna izgradnja povjerenja, kao i razvoj suradnje kada su posrijedi važna pitanja, jer to predstavlja temelj u rješavanju teških pitanja.

Szijjarto je kazao i da bilateralni odnosi s Rumunjskom predstavljaju svojevrstan izazov jer su na najnižoj razini dosad, za što okrivljuje nekadašnjeg premijera Victora Pontu i njegovu politiku prema Mađarskoj. Dodaje da Rumunjska i dalje ostaje vrlo važan poslovni partner Mađarske.