promjena izbornog sustava

Odbor za Ustav donio zaključak o potpisima inicijative 'Narod odlučuje'

20.06.2018 u 09:52

Bionic
Reading

U Hrvatskom saboru u srijedu je održana sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, na čijem su dnevnom redu bila referendumska pitanja građanske inicijative 'Narod odlučuje' za promjenu izbornog sustava te je donesen zaključak da se referendumski potpisi pošalju Vladi na provjeru. Vlada treba provjeriti jesu li potpisi skupljani u skladu sa Zakonom o referendumu

Prema proceduri, taj se zaključak uvrštava na dnevni red Sabora, o čemu će se raspravljati i glasovati, nakon čega se šalje Vladi, a ako Vlada utvrdi da je broj potpisa dovoljan, Odbor će ponovno odlučivati šalje li pitanja Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Rasprava koja je trebala biti proceduralnog karaktera ipak je prerasla u raspravu o meritumu referendumskih pitanja, pogotovo ono koje se odnosi na uskraćivanje prava zastupnicima nacionalnih manjina da glasuju o povjerenju Vladi i državnom proračunu, pri čemu većina zastupnika smatra da je riječ o neustavnom pitanju.

Peđa Grbin (SDP) je na sjednici kazao da je neprihvatljivo na referendumu odlučivati o smanjenju prava manjinama, ali poštujući proceduru SDP će podržati zaključak u kojem se od Vlade traži utvrđivanje broja potpisa i jesu li vjerodostojni. No naglasio je da će klub SDP-a tražiti od Ustavnog suda ocjenu jesu li pitanja usklađena s Ustavom. Arsen Bauk (SDP) je također zatražio da se provjeri jesu li potpisi sakupljeni u skladu sa zakonom zbog toga što su predani znatno nakon isteka roka do kojeg ih je bilo dopušteno prikupljati.

Robert Podolnjak (Most) kazao je da mu nedostaje u predloženom zaključku rok za provjeru broja potpisa iako on nije definiran zakonom. Mostovac koji podržava ovu referendumsku inicijativu je postavio i pitanje o broju birača koje imamo u Hrvatskoj jer, prema njegovim podacima koje temelji na službenim brojkama DIP-a, u Hrvatskoj ima 3,5 milijuna birača dok Ministarstvo uprave tvrdi da ih je 3,74 milijuna. Na to mu je odgovorio Bauk da nije dobro zbrojio jer je zanemario birače iz XII. manjinske izborne jedinice, dok mu je Grbin rekao da se ni ne čudi da je zanemario manjine s obzirom na način na koji su referendumska pitanja postavljena.

HDZ-ov Branko Bačić složio se s ocjenom da se referendumom žele smanjiti prava manjina, te upozorio kako bi se također promijenila arhitektura Sabora jer bi imali dvije skupine zastupnika koje ne bi imale ista prava.

"Provedba referenduma ne bi pomogla ni pripadnicima hrvatskog naroda, našim sunarodnjacima koji žive u drugim državama i traže pomoć Hrvatske u ostvarivanju njihovih prava", ustvrdio je Bačić.

  • +6
Odbor za Ustav o zahtjevima za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog sustava Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Kampanja referendumske inicijative proizvela je iznimno štetne i vrlo zabrinjavajuće posljedice za zastupnike nacionalnih manjina i za ostale pripadnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava, poput tolerancije i nacionalne ravnopravnosti", ustvrdio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

Kampanja inicijative "Narod odlučuje" obilovala je obmanama i lažima, a modeli zastupljenosti nacionalnih manjina prikazivani su selektivno, rekao je Pupovac navevši kao laž tvrdnju organizatora da Hrvatska ima jedinstveni model osiguravanja prava manjina, kao nijedna druga država.

Brojne druge zemlje imaju svoje jedinstvene modele, ali i dalje osiguravaju manjinama prava, pa u Sloveniji pripadnici nacionalnih manjina imaju dvostruko pravo glasa, bez podjele na biračkim mjestima, kaže Pupovac.

Prigovorio je i na lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova, kao i manipuliranje stvarnim brojkama. Zastupnike nacionalnih manjina želi se prikazati kao amoralne pojave i političke trgovce, iako je to nezakonito i već bi odgovarali da je to točno.

  • +20
Okupljanje GI Narod odlučuje uoči predaje zahtjeva za raspisivanje referenduma Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Nisam siguran da pripadnici nacionalnih manjina sada imaju osjećaj veće slobode, ali ni da će pripadnici većinskog naroda sada imati bolju sliku o manjinama. Prije će ih gledati kao povlaštene koji žive na grbači većine", zaključio je Pupovac poručivši da bi trebalo provjeriti sve potpise za referendum, a ne samo uzorak.

Predstavnici građanske inicijative 'Narod odlučuje' prošlog tjedna su tajniku Hrvatskog sabora Davoru Orloviću i Povjerenstvu za preuzimanje knjiga s potpisima za raspisivanje referenduma predali 38 kutija s 405.342 potpisa za referendumsko pitanje o promjeni izbornog zakonodavstva te 407.469 potpisa za pitanje kojim se zastupnicima nacionalnih manjina oduzima pravo da odlučuju o Vladi i državnom proračunu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je neposredno nakon predavanja potpisa izjavio da očekuje da Odbor za Ustav zatraži mišljenje Ustavnog suda o usklađenosti referendumskih pitanja s Ustavom.

U srijedu će i predstavnici referendumske inicijative Istina o Istanbulskoj, kojom se pokušavaju smanjiti prava žena, predati Saboru prikupljene potpise.