operativni zahvati

Pitali smo stručnjake postoje li slučajevi u kojima nije moguće pacijentu dati anesteziju

16.10.2018 u 17:27

Bionic
Reading

S obzirom na optužbe za izvođenje kiretaže bez anestezije i kampanju #prekinimošutnju, koju je iznošenjem osobnog iskustva pokrenula zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić, pitali smo anesteziologe postoje li slučajevi u kojima nije moguća primjena anestezije

'Bilo da je riječ o velikim i kompliciranim zahvatima, bilo kratkim, pacijent mora dobiti neku vrstu anestezije, analgeziju ili sedaciju, kako ne bi trpio bol', naglašava doc. dr. sc. Vlatka Sotošek Tokmadžić, voditeljica Odjela za anesteziju u ginekologiji i opstetriciji iz Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka.

Postoji nekoliko vrsta anestezije, objašnjava dr. Sotošek Tokmadžić, a glavna podjela je ona na opću i lokalnu. 'Opća anestezija se uvijek može primjenjivati jer ne postoje kontraindikacije, dok se lokalna ne smije davati u određenim situacijama, kao što je to u slučaju infekcija, poput sepse, ako postoji sklonost krvarenju, kod neuroloških bolesti ili ako je pacijent odbija.'

To znači da pacijent, prema riječima anesteziologinje, uvijek prilikom operacije mora dobiti neki oblik anestetika ili drugih lijekova koji djeluju na smanjenje aktivnosti središnjeg živčanog sustava kako bi se postigao osjećaj smirenosti, što omogućuje provođenje određenih zahvata, a da pritom osoba ne osjeća bol.

Pitali smo može li se anestezija primijeniti ako osoba ima, primjerice, visoki tlak, srčane ili šećernu bolest, odnosno ako postoji veliki rizik, na što je anesteziologinja odgovorila da može, samo se onda anestezija treba prilagoditi zdravstvenom stanju pacijenta.

'Prije operacijskog zahvata provodi se pregled kojim se utvrđuje zdravstveno stanje pacijenta i sukladno tome odabire se najbolja vrsta anestezije, odnosno ona se prilagođava stanju pacijenta', ističe te dodaje kako se može kombinirati više vrsta anestezije, pa se tako često primjenjuju opća i lokalna u kombinaciji.

>>> Rodila sam dva puta i ne podržavam kampanju #prekinimošutnju. Evo i zašto

Osim o zdravstvenom stanju pacijenta, odabir odgovarajuće anestezije između ostalog ovisi o vrsti i trajanju zahvata, izboru bolesnika te znanju anesteziologa: 'Neki anesteziolozi ne znaju dati sve vrste anestezije, pa se odlučuju za onu koju znaju', kaže.

Ističe kako je važno pacijentu objasniti njegovo stanje, a ako postoji mogućnost primjene više vrsta anestezije, dati mu mogućnost da odabere te na kraju mora potpisati pristanak.

Tako da i u slučaju kiretaže pacijentica mora dobiti neki oblik anestezije. 'U ovom slučaju, kako je riječ o kratkom zahvatu, najčešće se primjenjuje analgezija ili sedacija', objašnjava. Riječ je o određenim tabletama ili injekcijama protiv bolova kako pacijent ne bi osjetio bol prilikom zahvata.

  • +3
Ministarstvu zdravstva predana potresna svjedočanstva žena Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u Saboru je tijekom rasprave o oporbenom prijedlogu za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića iznijela svoje neugodno iskustvo vezano za kiretažu bez anestezije u KBC-u Split, gdje je završila na Hitnoj pomoći zbog spontanog pobačaja.

'Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji uredno plaća zdravstveno, s punim povjerenjem. Dočekalo me, rekla bih, 15. stoljeće, mislim da je tada bilo puno bolje. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže. Na živo, bez anestezije. Dakle struganje maternice, unutarnjeg organa, na živo, bez anestezije. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala kao vječnost', kazala je Ninčević Lesandrić.

Nakon toga javilo se 400 žena koja su imale slična iskustva u hrvatskim bolnicama. Rukom ispisana svjedočanstva žene su poslale na stranicu Udruge Roda na Facebooku, što je onda predano Ministarstvu zdravstva.

Ministar Milan Kujundžić reagirao je i poslao inspekciju u bolnice kako bi se utvrdile nepravilnosti, a prvi rezultati trebali bi doći za 10 do 20 dana. Također, u splitskoj bolnici krenula je istraga Povjerenstva za unutarnji nadzor vezano za slučaj zastupnice Ninčević Lesandrić.

'Uvažamo primjedbe, sve ćemo provjeriti', poručio je ministar zdravstva.