GREŠKE, STRES, NEIZVJESNOST

Pismo ogorčene maturantice: Sramite se, odgovorni

04.06.2013 u 16:12

Bionic
Reading

Maturantica Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu Carla Rossa, suočena s neizvjesnošću oko početka općeg štrajka i mogućeg neodržavanja državne mature, uputila je pismo tportalu i hrvatskog javnosti u kojem upozorava na sve nedaće s kojima su maturanti suočeni. 'Sramota! Sramite se, odgovorni! Podobni, a ne sposobni – moto našeg sustava. Jer da itko sposoban organizira ovu državu, do ovoga ne bi došlo', poručuje maturantica Carla

Maturanti su danas na državnoj maturi pisali ispit iz matematike, a za sutra im je najavljen ispit iz engleskog jezika. Dogovor sindikata i predstavnika Vlade u međuvremenu je postignut, općeg štrajka i blokade sustava nema pa će maturanti sutra u školske klupe. No kako u svojem pismu upozorava i maturantica Carla Rossa, 'ništa više nije sigurno'.

'Pratim ovu sapunicu od mature zadnje četiri godine i uvijek nešto pođe po krivu. S tim da meni ova matura ovisi o daljnjem životu. Neki će reći: 'Dobro, nije kraj svijeta ako ne upišeš faks!' Slažem se, nije kraj svijeta. Ionako u Lijepoj Našoj samo oko osam posto stanovništva ima završeno fakultetsko obrazovanje. Stvar je u tome da ja želim studirati, želim završiti željeni faks i raditi u svojoj struci. Nerealno, zar ne? Nažalost. To ne bi trebalo biti tako. To nije pošteno', piše Carla.

Nabrojala je i sve pogreške u koracima počevši od eseja i ispita iz hrvatskog jezika, odgađanja i cjelokupnog stresa koji djeca imaju zbog državne mature. Problemi koje su uslijedili zbog zamjene eseja i ispita iz hrvatskog jezika, a posebno reakcije odgovornih iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja posebno su je razljutili.

'Ljuta sam i nezadovoljna što se moja prava ne poštuju i što se raspored na koji računam već mjesecima ne poštuje! Kad bolje razmislim, ispričavam se. Naša učenička, maturantska prava očito ne postoje i to se godinu za godinom dokazuje. Zašto bi neko 'dijete' imalo pravo buniti se protiv očite nepravde? Tu smo da šutimo i pišemo mature', ukazuje Carla.


Ogorčena je na sustav, a posebno na činjenicu da 'svi u ovoj državi šute' kao da je 'na nama da šutimo, trpimo i da budemo zahvalni jer nama uopće nije tako loše'.

'Mislim da je cijela ova predstava oko mature samo predstava. Pokušavamo biti nešto što nismo. Napredni. Želimo ući u Europsku uniju, a istodobno na referendumu rješavati pitanje braka', navodi Carla.

Na kraju, konstatira i kako su je savjetovali da se ne potpiše pod svoje pismo, jer bi joj to 'moglo uzrokovati probleme'. Tvrdi kako 'stoji iza svake svoje riječi i ne vidi razlog zašto bi joj pismo trebalo stvarati probleme'. 'Nisam nikoga vrijeđala, lažno optuživala ili općenito lagala. Ipak, ako se kojim slučajem netko uvrijedio, najiskrenije se ispričavam. Nisam imala namjeru nikoga uvrijediti, htjela sam samo napokon nešto smisleno reći u doba kada svi sve bombardiraju raznim komentarima, izjavama i sl., a nitko zapravo ništa ne kaže. Eto, ja ne želim više biti dijete', zaključuje Carla Rossa.

Štrajk i državna matura - izjave su snimljene dok su pregovori trajali