državna batina

Piletić poslao inspekciju radnicama koje su upozoravale na tragediju

07.02.2024 u 09:39

Bionic
Reading

U nekadašnji Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, čije su djelatnice upozoravale da će se dogoditi tragedija jer su domovi i udomiteljske obitelji prepuni te ne mogu pronaći smještaj za djecu iz visokorizičnih obitelji, ministar Marin Piletić uputio je inspekcijski nadzor, piše Jutarnji list

Kako doznaje dnevnik, inspektori češljaju tamošnji tim za udomiteljstvo i djelatnike koji su bili zaduženi za obitelj dječaka K. N., koji je u dobi od 20 mjeseci preminuo prošlog prosinca, ne dočekavši izdvajanje od roditelja.

Na listi čekanja za dom bio je od samog rođenja, a cijelo to vrijeme stručni tim tražio je da ih se smijeni s posla koji obavljaju, jer je neizdrživ stres kojem su izloženi zbog potpunog raspada sustava smještaja djece.

- Ovo je postala uobičajena praksa u sustavu socijalne skrbi, da osoba na terenu koja upozori na problem postaje glavni krivac i da nadležni u Ministarstvu, čija je izravna odgovornost ono što se dogodilo u Slavonskom Brodu, upravo u tu osobu upru prstom. Kolege iz raznih centara mjesecima su upozoravali na to što će se dogoditi, a nadležni su odmahivali rukom i javno demantirali da uopće postoji problem. Sad, kad je dječak preminuo, naći će si krivca što niže u hijerarhiji i zaključiti slučaj - kažu u inicijativi #odšutnjedopromjene, koja okuplja 600-tinjak stručnjaka zaposlenih u socijalnoj skrbi.

Socijalne radnice mogu očekivati da će završiti kao i psihologinja Valerija Kanđera, koja je dobila opomenu pred otkaz nakon što je prošle jeseni javno objavila da nema gdje smjestiti djevojčicu (6) s autizmom.

Cilj ovog nadzora je, kaže naš sugovornik, pročešljati rad stručnog tima koji je pratio nesretnu obitelj preminulog dječaka, i tima za udomiteljstvo, kako bi se pronašla bilo kakva administrativna pogreška i kako bi javnost dobila žrtvenog janjca, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.