izvijestili iz tvrtke

Pfizerovo cjepivo ne razvija očekivani imunitet kod djece, u ispitivanje se uvodi treća doza

18.12.2021 u 11:00

Bionic
Reading

Proizvođač lijekova i cijepiva Pfizer izvijestio je u petak kako ispitivanje njihovog cjepiva nije uspjelo stvoriti očekivani imunitet kod djece između 2 i 5 godina, te da će zbog toga u daljnje ispitivanje biti dodana i treća doza

Treću će dozu Pfizer dodati za svu djecu i bebe u dobi od 6 mjeseci do 5 godina, nakon što je provedeno ispitivanje, odnosno nakon što su neovisni vanjski savjetnici provjerili dosadašnje podatke, prenosi N1. Ispitivanje je pokazalo da dvije doze nisu uspjele proizvesti očekivani imunitet u djece između dvije i pet godina, iako su to uspjele učiniti kod beba do dvije godine.

'Tijekom kliničkih ispitivanja će sada biti uključena procjena efikasnosti treće doze od 3 mikrograma koja će se davati najmanje dva mjeseca nakon primanja druge doze kako bi se osigurala visoka razina zaštite u ovoj dobnoj skupini', navodi kompanija u priopćenju. Doza koja se daje maloj djeci manja je nego ona koja se daje odraslima i djeci starijoj od 12 godina, kojima se daje 30 mikrograma. Djeci od 5 do 11 godina daje se 10 mikrograma, a mlađima od 5 godina daje se doza od 3 mikrograma.

  • +5
Cijepljenje djece Izvor: EPA / Autor: HOMEM DE GOUVEIA

'Ako se studija s tri doze pokaže uspješnom, planiramo u prvoj polovici 2022. dostaviti sve potrebne podatke regulatornim agencijama kako bismo dobili odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) za djecu od 6 mjeseci do 5 godina', priopćio je Pfizer, a prenosi CNN. Tvrtka će učinkovitost treće doze ispitivati i kod djece od 5 do 11 godina te kod one od 12 do 15.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ