TRI PUTA MANJA DOZA

U Hrvatsku sutra stiže 50 tisuća doza cjepiva za djecu, glavni riječki epidemiolog objasnio zašto bi cijepio i svoje dijete

12.12.2021 u 19:24

Bionic
Reading

Sutra u Hrvatsku stiže gotovo 50 tisuća doza Pfizera za cijepljenje djece od 5 do 11 godina. Cjepivo je krajem studenog odobrila Europska agencija za lijekove, a iako je interes u našoj zemlji za sada slab, od kraja tjedna kreće cijepljenje. Prvo u Zagrebu, a onda i po svim županijama.

Kako donosi RTL, doza je tri puta manja u odnosu na klasično cjepivo za odrasle. Ispitivanje na oko 2000 djece je pokazalo djelotvornost veću od 90 posto.

Iako rjeđe nego odrasli, i djeca mogu razviti teži oblik bolesti pa se do sada u hrvatskim bolnicama liječilo 1100 COVID pozitivne djece.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobricom Rončevićem kaže da u toj županiji očekuju 6000 doza cjepiva za dječju dob od 5 do 11 godina.

Rončević kaže da računaju s velikim interesom. 'Roditelji u se raspitivali kada će moći djecu cijepiti. Mi smo prvenstveno zainteresirani da budu obuhvaćena djeca s kroničnim ili malignim bolestima koja se trebaju posebno zaštititi zbog bolesti', rekao je Rončević.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Vjeruje da neće biti otpora. 'Računamo da će struka poduprijeti cijepljenje kao preventivnu mjeru na koju se bazira naše protuepdijemsko djelovanje do sada. Nekakav otpor bio bi vezan uz bilo kakve oblike prisile, koji za sada nisu predviđeni', kaže Rončević koji je objasnio zašto bi cijepio svoje dijete.

Osobno bi cijepio i svoje dijete te je iznio razloge:

'Imam iskustvo srednje teškog oblika bolesti kod vlastitog djeteta koje bi bilo dobro prevenirati. Na sreću, sve je prošlo bez posljedica. U Hrvatskoj je zabilježeno 1100 hospitalizacije djece što zbog akutne bolesti, što zbog inflamatornog COVID sindroma zbog čega je oko 45 djece imalo dosta tešku komplikaciju bolesti', zaključuje Rončević.