Zoran Barušić

Zamjenik Alemke Markotić: Djeca mogu imati blaže do umjerene nuspojave na korona cjepivo

13.12.2021 u 19:36

Bionic
Reading

O cjepivu za djecu u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Zoran Barušić

Na pitanje je li doziranje jedina razlika između cjepiva za djecu i odrasle Barušić je za HRT rekao da ako gledamo dob od 5 do 11 godina onda to je jedina razlika.

'Ali gledajući na cjepiva koja su u ovom trenutku dostupna i preporučena za djecu onda se za djecu od 12 godina i naviše uz Pfizerovo preporuča, odnosno može primijeniti i Modernino cjepivo', kazao je.

Govoreći o tome što su dosadašnja iskustva cijepljenja djece između 5 i 11 godina pokazala kada je riječ o nuspojavama Barušić je rekao kako dosadašnja saznanja govore u prilog blažih do umjerenih nuspojava, kako lokalnag karaktera, dakle što se tiče samo reakcije na mjestu primjene cjepiva, tako i onih blažih do umjerenih općih simptoma prvenstveno povišene tjelesne temperature, slabosti i glavobolje kod te djece.

  • +9
Cijepljenje na velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Upitan koliku razinu zaštite pruža ovo Pfizerovo dječje cjepivo rekao je kako pokazatelji govore kako je to 90 posto i više. 'No treba uzeti kontekst da sva djeca nisu istog imunološkog sustava, kao i kod odraslih, onda djeca koja imaju određeni komorbiditet ili neku imunodeficijenciju svakakko se očekuje i neki slabiji imunološki odgovor. Također odgovor za cijepljenje može biti uvjetovan i pojavom novih varijanti', rekao je Barušić.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ