šef mosta

Petrov: Svakog mjeseca gubimo između 2 i 10 ambulanti obiteljske medicine

28.09.2023 u 15:33

Bionic
Reading

Svaki mjesec Hrvatska izgubi od 2 do 10 ambulanti obiteljske medicine, a preko 500 tisuća građana je bez svog obiteljskog liječnika, što pokazuje u koliko je lošem stanju hrvatsko zdravstvo, izjavio je u četvrtak saborski zastupnik Mota Božo Petrov

''Iz mjeseca u mjesec od 2 do 10 ambulanti obiteljske medicine se gasi, u najboljem slučaju imat ćemo 20 ambulanti manje za godinu dana, a u najgorem slučaju preko 100 ambulanti manje'', rekao je Petrov na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Petrov upozorava da Hrvatskoj, prema analizi Državnog ureda za reviziju, nedostaju 283 ordinacije obiteljske medicine. S obzirom da svaka ordinacija pokriva oko 1800 pacijenata, predsjednik Mosta došao je do brojke od 510 tisuća građana koji nemaju svog izabranog obiteljskog liječnika.

''HZZO ima stotine milijuna eura godišnji dobiti. Od svakoga građana uzima 16,5 posto plaće za doprinose, a nije u mogućnosti pružiti elementarnu zdravstvenu zaštitu, kako to?'', pitao je Petrov.

Ukoliko se zdravstveni sustav ne promjeni, Mostov zastupnik previđa pogoršanje ishoda liječenja, kasnije otkrivanje težih bolesti i veću smrtnost.

Član Savjeta za zdravstvo Mosta Ivan Bekavac napomenuo je da milijuna žena nema svog izabranog ginekologa, dok 250 tisuća djece nemaju izabranog pedijatra.

„Ovi ljudi ne mogu ostvariti temeljna prava koja su im zajamčena Ustavom, ne mogu otići na bolovanje, djeca ne mogu dobiti potvrdu koja je potrebna za upis u vrtić ili školu“, kazao je.

Loše stanje u kojem se nalazi hrvatsko zdravstvo posljedica je toga što je uprava zdravstvenih ustanova politički podobna nezainteresirana za probleme pacijenata, tvrdi Bekavac koji rješenje vidi u promjeni sastava Upravnih vijeća zaduženih za imenovanja ravnatelja

''Jednog člana iz kvote osnivača treba zamijeniti drugim članom kojeg će dati jedno novo državno tijelo, koje tek treba osnovati, a koje će okupiti pacijente, građane, zdravstvene stručnjake, udruge i sve ostale dionike zainteresirane za opstanak javnog zdravstva'', rekao je.

Grmoja: Jedino promjenom vlasti možemo dobiti slobodne institucije

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja govorio je o lošem stanju u DORH-u. Državni odvjetnici, kaže, imaju do tri puta manju plaću od kolega u Uredu europskog javnog tužitelja, a osim materijalnih uvjeta nedostaje im neovisnost u radu.

„Jedino promjenom vlasti možemo dobiti slobodne institucije koje će moći procesuirat i Franu Barbarića, Pavu Vujnovca, Marka Milića, Krunu Katičića, Milorada Pupovca i druge. DORH-u ne vjerujemo ništa“, odgovorio je Grmoja na pitanje o izvidima koje DORH provodi u aferi 'plin za cent'.

Zastupnik Miro Bulj nije nosio značku državnog odvjetništva koju mu je na košulju jučer u sabornici stavila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, nakon što je on njoj poklonio majicu s natpisom ''Plin za cent svima, ne samo njima. HEP – više od krađe''.

No, poručio joj je da je dala značku na pravo mjesto jer je Most otkrio više korupcijskih afera od DORH-a.

''Hrvatska nema institucije, one su zarobljene. Sinoćnji čin je čin kapitulacije DORH-a'', rekao je sinjski gradonačelnik.