porezna reforma

Petrov: Plaće neće rasti, a mirovine će biti manje

03.05.2023 u 12:33

Bionic
Reading

Čelnik Mosta Božo Petrov u srijedu je komentirao medijske najave o Vladinoj poreznoj reformi i povećanju plaća od iduće godine, ocijenivši to financijskom akrobacijom po kojoj će nam 'plaće rasti malo ili nimalo, a mirovine će biti manje'

Prosječni troškovi života u zadnje dvije godine u Hrvatskoj narasli su minimalno 400 eura. Vlada planira prosječno povećanje plaća za otprilike 60 eura, dakle, gotovo deset puta manje nego što su narasli troškovi života, a i to planiraju tek iduće godine, kazao je Petrov na konferenciji za novinare u Saboru.

A kao u teleprodajama, 'nije to sve' – već na ljeto, prije tog povećanja plaća, namjeravaju se dignuti cijene goriva pa do novog rasta cijena proizvoda, dodao je.

„Ali ni to nije sve – Vlada kroz ovo povećanje planira odrediti dio bruto plaće u kojem se neće uzimati za mirovinski stup, što znači da će davanja za mirovinski stup za mirovine biti manji pa će proračunska rupa za mirovinu biti veća, što će u konačnici opet sve platiti građani, a dugoročno će im mirovine biti manje", ustvrdio je Petrov.

Dakle naglasio je, plaće će nam rasti malo ili nimalo, a mirovine će biti manje. "To je ta Vladina financijska akrobacija povećanja plaće", ocijenio je.

Petrov vladi: Imate novaca, zašto idete na gradove i ne riješite rupe u zdravstvu?

Poručio je da Vlada, kojoj je stalo do rasta plaća, neće izdati 120 tisuća dozvola za strane radnike jer se zna da, ako je ponuda veća, i plaća će stagnirati. Osim toga, dodao je, način na koji su se počeli odnositi prema ljudima za koje su dali radne dozvole je sve, samo ne čovječan.

Vlada daje mrvice sa stola, ali ako stvarno želite da plaće u Hrvatskoj rastu, onda ćete ulagati u gospodarstvo, olakšati administrativne barijere, poboljšati investicijsku klimu, provesti reformu pravosuđa i napraviti niz drugih stvari kako biste dobili direktne investicije i privukli industriju u Hrvatsku, smatra Petrov. Umjesto toga, napomenuo je, proizvode se proizvodi niske vrijednosti, a neka druga prerađivačka industrija na konto naših sirovina stvara visoke dodane vrijednosti i zarađuje na nama.

I to se treba promijeniti u Hrvatskoj, ako se stvarno želi da ljudi osjete rast plaća i umirovljenici na mirovinama, dodao je.

Više puta smo im rekli barem tri stvari – smanjite porez na dohodak s 20 na 15 posto, indeksirajte najniže mirovine po inflaciji i uvedite fiksne dječje doplatke, jednake i pravedne za sve, po djetetu, podsjetio je, ustvrdivši da se nisu regulirale ni kontrolirale cijene, da je bilo "lova u mutnom" u zadnje dvije godine i država je godišnje dobivala 3,5 milijarde eura više kroz poreze.

„Imaju novaca i zašto se onda okreću prema gradovima, zašto ne riješe sve katastrofalne rupe u zdravstvu, zašto puštaju mešetarima, kradljivcima, lopovima, korumpiranim ljudima da zarađuju na bolesti i smrti ljudi, što smo vidjeli zadnjih dana. To su načini kako će rasti plaće u Hrvatskoj, a ne ovo što Vlada predlaže”, zaključio je Petrov.