izbori u italiji

Pet zvijezda pripremaju prijedloge za druge stranke za dogovor o vladi

09.03.2018 u 17:49

Bionic
Reading

Čelnik talijanskog pokreta Pet zvijezda u petak je rekao kako njegova stranka priprema prijedloge gospodarske politike za druge stranke s ciljem pronalaska dodirnih točaka za formiranje nove vlade nakon nedjeljnih neodlučnih izbora

Stranka Pet zvijezda je na tom glasovanju postala pojedinačno daleko najjača stranka, no nema dovoljno zastupnika za samostalno vladanje.

Čelnik pokreta Luigi Di Maio rekao je kako predsjednik treba njegovoj stranci dati priliku da pokuša formirati vladu, no stranke desne koalicije koje su zajedno dobile najviše zastupnika smatraju kako to trebaju biti one.

Di Maio je u razgovoru za dnevne novine Corriere della Sera istaknuo da će stranka uskoro predstaviti prijedloge koji bi se mogli uvrstiti u višegodišnji gospodarski plan vlade na odlasku koji mora biti predstavljen do 10. travnja.

'Želimo brzo djelovati ...ako ostale stranke žele predložiti druge mjere koje će pomoći ljudima, mi smo spremni raspravljati o njima', naglasio je 31-godišnji čelnik.

  • +4
Talijanski opći izbori Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Matteo Salvini, čelnik desne Lige i kandidat desne koalicije za premijera, rekao je kasnije u petak da će objaviti svoj gospodarski plan za Italiju, ne pokazavši znakove uzmicanja od svog žestoko euroskeptičnog stava.

'Uskoro ćemo dati prijedlog proračuna... i to će biti suprotno od onoga što je Bruxelles tražio', objavio je Salvini nakon susreta sa zastupnicima Lige u Milanu.

Salvinijeva stranka je na izborima postala najveća politička grupacija u desnom bloku. On je istaknuo kako je sad spreman razgovarati sa svim stranačkim čelnicima o formiranju vlade s rokovima za reforme izbornih zakona i gospodarstva.

Izgledi za formiranje nove vladajuće koalicije od izbora dominiraju talijanskom političkom raspravom, a većina komentatora je usredotočena na mogućnost dogovora između Pet zvijezda i Demokratske stranke (PD) lijevog centra.

'To pišu novine, no ja sam uvijek govorio da ću razgovarati sa svim strankama, bez iznimke', upozorava Di Maio.

  • +12
Matteo Salvini, Sjeverna liga Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njegova stranka je od svog osnivanja 2009. govorila kako neće ulaziti u koalicije s tradicionalnim strankama.

No kad je uoči izbora postalo izgledno da će rezultati biti izjednačeni, Di Maio je počeo ublažavati taj stav, tvrdeći kako će biti voljan s drugim strankama razgovarati o zajedničkoj reformskoj platformi, no ne i o pozicijama u vladi.

Sve stranke su tijekom kampanje obećavale da će rezati poreze, povećati državno financiranje i podići deficit proračuna iznad razina dogovorenih s Europskom unijom, no u isto vrijeme smanjujući dug.

Udvaranje PD-u

I desni se centar nada dobiti podršku poraženog PD-a za formiranje nove vlade, otkrio je u petak jedan od parlamentaraca iz te stranke za Corriere della Sera.

'Pokušavamo vidjeti bi li PD bio voljan dati nam neku vrstu podrške', otkrio je Renato Berunetta, čelnik Berlusconijeve Forza Italije u donjem domu parlamenta.

Brunetta je ponovio da premijer mora doći iz densnog bloka, no da to ne mora nužno biti Salvini.

'Trenutni kandidat je Salvini, no to može biti i netko drugi koga on predloži, ako se složimo oko toga', rekao je.

Salvini zasad ne pokazuje znakove da će tu funkciju prepustiti nekom drugom, umjerenijem, no u petak je naglasio kako 'nema osobnih ambicija'.

  • +6
Opći izbori u Italiji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predsjednik Sergio Mattarella neće započeti službene konzultacije sa strankama do 23. ožujka kad će se novi parlament sastati da izabere predsjednike oba doma.

Mattarella se nada postizanju sporazuma kojm će se izbjeći potreba za novim izborima koji bi mogli ispasti još neizvjesniji od ovih, otkrivaju njemu bliski izvori.

Di Maio je za Corriere rekao kako će druge stranke 'platiti visoku cijenu za svoju neodgovornost' ako odbiju pregovarati s njegovom strankom, čime bi novi izbori bili nužni. Pet zvijezda su na izborima osvojili 32 posto, gotovo dvostruko više od stranke koja ih slijedi.

'Mi nemamo ništa izgubiti ako se vraćamo na birališta', zaključio je.