apel gradonačelnika

Penava: Državu nije briga za Borovo, neka Vlada pronađe strateškog partnera

12.04.2017 u 22:47

Bionic
Reading

Vukovarski Borovo, najveći hrvatski proizvođač obuće, ponovno je u velikim financijskim problemima. Upitno je čak hoće li 670 radnika u toj tvrtki koja je u vlasništvu države do Uskrsa dobiti plaće za ožujak. Radnici i uprava tvrtke od Vlade očekuju da kroz kredit HBOR-a tvornici osiguraju isplatu plaća i likvidnost potrebnu za nastavak proizvodnje. HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava priželjkuje da Vlada pronađe strateškog partnera 'koji će znati upravljati Borovom'. Država kao vlasnik pokazala je, kaže, ne samo da ne zna nego i da je nije briga

Tportal doznaje kako bi Vlada na sjednici u četvrtak Borovu mogla odobriti kredit HBOR-a u visini od oko 10 milijuna kuna, no konačna odluka još nije donesena.

'Situacija u Borovu prilično je loša, razmatramo mogućnost da kreditom HBOR-a tvornici damo kisik kako bismo kroz idućih par mjeseci radnicima mogli isplaćivati plaće i nastaviti proizvodnju. Nakon toga morat ćemo pronaći dugoročno rješenje', kaže tportalov izvor iz Vlade.

HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava za tportal je izjavio kako o tome hoće li Borovo dobiti HBOR-ov kredit zasad ne zna ništa, a nezadovoljan je i ponašanjem vlasnika – države, odnosno Vlade.

'Jako sam žalostan ovakvom razinom komunikacije, da novosti doznajemo iz medija…', kaže Penava. Dodaje kako bi tih 10 milijuna kuna, koje će Borovo vjerojatno dobiti od HBOR-a, bila tek vatrogasna mjera.

'To bi bilo dovoljno da radnici imaju za dvije plaće, ali to je zapravo ništa. Time se neće riješiti problemi u Borovu', kaže vukovarski gradonačelnik.

Smatra da Borovo ima budućnost ako se provede restrukturiranje tvrtke i izvrši dokapitalizacija. Najbolje rješenje, smatra Penava, bilo bi to da kroz dokapitalizaciju država nađe strateškog partera koji bi preuzeo upravljanje tvornicom.

'Vlasnik (država) je pokazao ne samo da ne zna, nego i da ga nije briga', rekao je Penava i apelirao na Vladu: 'Pronađite poduzetnika koji će znati voditi Borovo.' 

Pomoć države, koja je uostalom vlasnik vukovarskog Borova, najavili su i članovi Vlade u utorak u Osijeku na prvoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kojom je predsjedao premijer Andrej Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić u Osijeku je rekao da se Vlada svakodnevno bavi tvrtkama koje su u problemima, a koje imaju strateški značaj za lokalne zajednice na istoku Hrvatske.

'Slučaj koji je prvi na redu i koji je najurgentniji u ovom trenutku je u Borovu. Radimo na jednom rješenju koje će u prvom koraku biti privremeno kako bi se osigurao nastavak proizvodnje i podmirivanje svih obveza prema zaposlenicima', rekao je Marić.

Iz uprave Borova najavili su da pregovaraju s HBOR-om i da se nadaju kako će kredit od deset milijuna kuna biti realiziran kako bi radnicima mogli isplatiti plaće i djelomično podmiriti obaveze prema dobavljačima i bankama.

Dugoročno rješenje vide u dokapitalizaciji Borova, bilo da to učini sam vlasnik, točnije država, ili da Vlada pronađe strateškog partnera za vukovarsku tvornicu obuće.