PANENIĆ PORUČIO:

Reagirali smo za Agrokor, moramo i za Petrokemiju, Borovo i Brodarski institut

07.04.2017 u 12:10

Bionic
Reading

Mostov saborski zastupnik Tomislav Panenić je stanku koju je u petak zatražio u Saboru iskoristio kako bi upozorio na situaciju u Petrokemiji, u kojoj je jutros proizvodnja zastala, situaciju u Brodarskom institutu i Borovu te pozivao na hitno djelovanje, dok se Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) obrušio na Hrvatsku narodnu banku zbog situacije u Agrokoru.

'Tko malo bolje poznaje tehnologiju, svaki zastoj proizvodnje mjeri se u milijunima kuna. Petrokemija neće biti ugrožena u isporuci gnojiva. One imaju određene zalihe koje mogu opskrbljivati naše tržište. Međutim, mi sad dolazimo u period kada treba donijeti ključne odluke. Ako pogledamo krizu Agrokora, ovdje smo donijeli jednu od ključnih odluka', rekao je Panenić nakon stanke u Saboru.

 Neoliberali su, kaže, iskoristili financijski sustav Republike Hrvatske i plasirali brojne paralelne instrumente plaćanja te izazvali krizu. 'Isti ti neoliberali pozivaju da se država uključi i da rješava situaciju. Znači, dođemo do jednoga paradoksa da se onda upitamo kuda idemo prema liberalizmu ili idemo opet prema centralizmu', kazao je.

Panenić: Odluke poput onih za Agrokor treba donijeti i za Brodarski institut, Borovo, Petrokemiju 

 Brodarski institut također, ističe, nije dobio plaće, dok je u Borovu kriza odgodila plaće. 'Hitno treba poduzimati aktivnosti. Pa tu osjećamo kao da idemo prema otvorenom tržištu, koje bi trebalo prepustiti odlučivanje o tim tvrtkama strateškim partnerima. Nabacivanje bilo koje odgovornosti u ovom trenutku zapravo neće donijeti nikome politički poen', ustvrdio je Panenić. 

 Kao što su odluke donesene za Agrokor, treba donijeti i za Brodarski institut, Borovo, Petrokemiju. 'Hoće nas netko prozivati? Treba nas i prozvati ako ne činimo ništa. Ali, ako ćemo nešto napraviti sada je vrijeme, jer ne možemo odgađati', poručio je.

Lovrinović: HNB je morao znati koliki je dug Agrokora i da zbog duga mjenice nemaju pokrića

 Lovrinović se nakon stanke žestoko obrušio na HNB zbog Agrokora, prozivajući središnju banku zbog nedogovornosti i nesposobnosti.

'Iz HNB-a proteklih dana čujemo da su 'svi sve znali i nitko ništa nije poduzimao' te da 'mjenice Agrokora bez pokrića nisu naš problem'. Kako jedna tako važna institucija ponovno odgovornost prebacuje na sve druge institucije, a oni se ne osjećaju pozvanim i krivima', zapitao se.

 Ustvrdio je kako su u HNB-u morali znati koliki je vanjski i unutarnji dug Agrokora i obujam mjenica, te da zbog prezaduženosti dobar dio mjenica nema pokrića.