odobrava milanovićeve izjave

Peđa Grbin: Nije pretjerivanje da je predsjednik Vlade apsolutno nesposoban, to su činjenice

30.03.2021 u 19:56

Bionic
Reading

Nakon što je premijer Andrej Plenković u otvorenom sukobu s predsjednikom Zoranom Milanovićem u priču uvukao i oporbene političare, prozvavši šefa SDP-a da odgovori odobrava li "divljačke i vulgarne napade na Pupovca", o svemu se na RTL-u oglasio i Peđa Grbin

Jedna od premijerovih kritika bila je i da crtaju metu Miloradu Pupovcu na leđima. 'To je najblaže rečeno smiješno. Upravo kad su gospoda iz HDZ-a, ako ih se gospodom može zvati, tražili da se manjinama oduzme pravo da sudjeluju u recimo kreiranju državnog proračuna ili u izboru Vlade, mi iz SDP-a smo bili ti koji smo, ne samo pravo nacionalnih manjina nego i njihovih zastupnika branili. Ali jedno je govoriti o konkretnom političaru, a drugo o nacionalnoj manjini i žao mi je što to gospoda iz HDZ-a ne razumiju', kazao je Grbin za RTL.

Upitan pretjeruje li predsjednik Milanović, Grbin kaže: 'Govor predsjednika je oštar, provokativan, reći ću nekad čak i bezobrazan, ali to mi je draže od lopovluka. A lopovluk vidimo svakog dana. Danas smo saznali da je gradonačelnik Požege, gospodin Puljašić uhljebljen na mjesto u Domu zdravlja, zbog čega je jedna gospođa dobila otkaz. To je divljaštvo, to je ono što me smeta, lopovluk. Čovjeka kojeg istražuje USKOK ti gurneš u Dom zdravlja, netko zbog toga ostane bez radnog mjesta i onda se proziva predsjednika Republike kad nazove stvari pravim imenom.'

Je li pretjerivanje kad se kaže da je predsjednik Vlade špijunčina, apsolutno nesposoban? 'Nije pretjerivanje da je predsjednik Vlade apsolutno nesposoban, to su činjenice', smatra Grbin.

Komentirao je i retoriku premijera Plenkovića. 'Nije bitno različita od retorike predsjednika Republike. I ona je bezobrazna i oštra, ali je različita u jednoj stvari. Predsjednik želi otvarati probleme, o njima govoriti, a Andrej Plenković od njih bježi. Još jedan primjer. Postavlja se pitanje tko su lopovi - to su oni čija se stranka nalazi na optuženičkoj klupi, koja u ovom trenutku ima predmet pred Vrhovnim sudom RH i onda želi opstruirati izbor osobe koja bi trebala biti predsjednica Vrhovnog suda. To je ono o čemu mi u SDP-u želimo govoriti. U pravosuđu postoje problemi, mi ih želimo početi rješavati..', kaže šef SDP-a.

No izbor predsjednika Vrhovnog suda i dalje stoji. 'Probali smo pristojno, nije išlo. Kada te netko gađa blatom, onda pristojnost nije odgovor. Zato ja u voom trenutku nemam ništa protiv retorike predsjednika Republika, mislim da je nužna da se stvari razgolite. To nije moj način, ja tako ne govorim, ne mogu, ne znam, nema potrebe da objašnjavam ali mislim da predsjednik nije u krivu kada o ozbiljnim problemima govori na ovakav način. Možda tu i tamo pogriješi u nekoj meti, ali kad govorimo o HDZ-u, pogotovo u trenutku kada je za sve bolnice u Hrvatskoj, osim za jednu obustavljena isporuka lijekova. To je divljaštvo, a ne ono što govori predsjednik', zaključuje Grbin.