USPOREDBE

PCR test na inozemnim skijalištima znatno jeftiniji nego u Puli

06.01.2022 u 19:05

Bionic
Reading

Od 7. travnja 2021. godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu su stupile nove cijene mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba.

Tako PCR testa košta 500 kuna, a brzi antigenski test 150 kuna. Prijevod nalaza na engleski jezik se naplaćuje dodatnih 125 kuna. Cijene se ne primjenjuju prilikom testiranja preko uputnice koju izdaju obiteljski liječnici.

No, valja imati na umu da u Hrvatskoj jedino HZJZ provodi analize na novi virus. Ostale zdravstvene ustanove poput privatnih ordinacija i slično samo uzimaju uzorke briseva nosa i potom ih šalju u HZJZ na analizu. Stoga ne čudi da se u cijeloj državi primjenjuju različite cijene testiranja. To ne samo da zbunjuje građanstvo, već stvara nelojalnu konkurenciju.

U razgovoru s nekoliko liječnika opće medicine Glas Istre doznaje da se prilikom zahtjeva za uzimanjem brisova treba registrirati ne bi li pojedina ordinacija dobila nekakvu šifru po kojom resorno ministarstvo i HZJZ znaju koji liječnik i u kojoj ordinaciji uzima uzorke za test.

U Istri se primjerice može testirati u gotovo svakom gradu i većoj općini. A po ljeti da i ne govorimo: u autokampovima, zračnim lukama, marinama, hotelima, plažama… No, zbunjuje cijena izrade testa. U Puli smo kontaktirali tri ustanove i uvjerili se u različitost cijena.

Stomatološka ordinacija Go Dent u Kandlerovoj ulici broj 44 u Puli nudi PCR test i brzi antigenski test na koronavirus. Testiranje se radi u ordinaciji Go Denta svaki dan. Cijena za PCR test iznosi 700 kuna, dok za brzi antigenski test valja izdvojiti 100 kuna.

Antigenski testovi često se nazivaju brzi testovi. Brzi antigenski test najučinkovitiji je u prepoznavanju virusa kod osoba koje već pokazuju simptome bolesti. U slučaju da je test negativan, a osoba ima simptome, obvezno je napraviti PCR test da bi se bolest potvrdila ili isključila.

PCR testovi daju precizne rezultate i kod osoba koje još ne pokazuju simptome bolesti jer su u mogućnosti uspješno prepoznati i vrlo male količine prisutnosti virusa. Prisutnost virusa dokazuju pronalaskom virusne RNK molekule, zbog čega virus mogu detektirati na manjem uzorku, i prije nego što se razvije infekcija. Postupak uzimanja brisa vrlo je sličan kao kod antigenskih testova, a rezultat PCR testa uglavnom se dobije unutar 24 sata od testiranja.

Ordinacija Terra medica na svojoj internetskoj stranici navodi da PCR test košta 750 kuna, a brzi antigenski 200 kuna. Međutim, njihova nam je djelatnica telefonski rekla da se test plaća 600, a brzi antigenski test 150 kuna. Inače, ova klinika ljeti je uzimala uzorke na više lokacija u Istri te u Splitu i Dubrovniku.

U priči oko testova dodatno zbunjuju pravila ako se putuje izvan Hrvatske. Upravo ovih dana dio naših sugrađana, nakon gotovo dvije godine, vraća se na bijele padine na zimski odmor i obiteljsko skijanje. No, nama bliske skijaške destinacije kao što su Italija, Slovenija i Austrija imaju različita pravila, u što smo se i sami uvjerili.

U Italiji je praktički nemoguće bukirati hotelski ili bilo koji drugi smještaj te kupiti skijašku kartu ukoliko osoba ne posjeduje takozvani green pass - covid putovnicu. Ona se dobiva na dva načina: osoba mora biti cijepljena drugom ili booster dozom, a može se dobiti i ako je preboljela koronu. Djeca do 12 godina ne trebaju nikakve testove, dok stariji moraju imati brzi antigenski test koji vrijedi jedan dan. U Sloveniji primjerice taj isti brzi test vrijedi dva dana.

I na koncu Austrija, koja ima najstroža pravila. Za ulazak u tu zemlju, uz green pass treba imati valjani PCR test ne stariji od 24 sata. U slučaju da je osoba primila booster dozu, onda se može nesmetano kretati. Usto, djeca se također moraju testirati PCR testom, potvrdila nam je djelatnica Veleposlanstva Republike Austrije u Zagrebu. Također, na internetskoj stranici djecu valja prijaviti za ulazak u zemlju. Ukoliko dijete ima PCR test, ta prijava nije potrebna. U Austriji, kao i u Italiji, bez green passa se ne može ući u gotovo nijedan javni objekt poput kafića, restorana, hotela… Podaci s terena javljaju da se i u Austriji, kao kod susjeda Talijana, ugostitelji po pitanju pridržavanja mjera ponašaju dosta opušteno. Dakle, "leggero" ili “langsam aber sicher”.

I šlag na kraju. Na gotovo svim austrijskim i većini talijanskih skijališta, te na Jahorini u susjednoj BiH, moguće je brzo antigensko i PCR testiranje. PCR košta 30, a brzi test 15 eura. Dakle, PCR je znatno, čak triput jeftiniji nego u Hrvatskoj!