'TU NE MOŽEMO USTUPITI'

Pavliček o božićnom prijemu SNV-a: 'To je u skup u režiji Pupovca. Hrvatska i Srbija mogu graditi odnos samo na istini o Domovinskom ratu'

07.01.2023 u 10:08

Bionic
Reading

Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista, u Novom danu je analizirao božićni prijem Srpskog narodnog vijeća (SNV) na kojemu je bio prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. S prijema su poslane poruke o izgradnji boljih odnosa između Srbije i Hrvatske

Na prijemu je bio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je istaknuo da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske Miloševićeve agresije.

'Mislim da je premijer poslao dobru poruku. Hrvatska može graditi dobre odnose sa Srbijom samo na istini o Domovinskom ratu, tu ne možemo ustupiti niti milimetra', rekao je Pavliček za N1. 'Dačić se ismijavao s padom drona i rekao da Hrvati nisu ni za dron spremni, a kamoli za dom', dodao je. No, naglašava da se treba razgovarati kako bi se mogla riješiti ključna pitanja poput ratne odštete, pitanje granica i nestalih.

Pavliček se još jednom osvrnuo na jučerašnji preijem SNV-a. 'Na ovaj skup gledam kao politički skup u režiji Milorada Pupovca. Ozbiljni diplomatski razgovori vode se iza zatvorenih vrata, bez medija i kamera. Ovo je možda jedan mali korak, ali idemo sačekati hoće li biti pomaka oko ovih gorućih pitanja', ustvrdio je.

  • +66
Tradicionalni prijem Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Što se tiče zaokruživanja cijena nakon uvođenja eura, kaže da je i ranije upozoravao da će doći do drastičnog poskupljenja. 'Ne mogu shvatiti da se srljalo u eurozoni u vrijeme ovakvih ekonomskih neizvjesnosti u EU i u doba najveće inflacije u EU. Mislim da će biti teško dokazivo je li netko neopravdano dizao cijene – je li to zbog inflacije ili konverzije', tvrdi Pavliček. 'Euro je politički projekt Plenkovića i njegove Vlade i on za to mora odgovarati', rekao je Pavliček za N1.

Istaknuo je da je Vlada glavni krivac za ovo stanje jer je 'srljala u euro iako Hrvatska nije bila spremna za to'.