čelnik spc-a

Patrijarh Porfirije pisao svim pravoslavnim crkvama, papi Franji i UN-u, evo što traži

22.07.2023 u 21:28

Bionic
Reading

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poslao je svim pravoslavnim crkvama, papi Franji, glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu i brojnim organizacijama da se zauzmu da mitropolit višgorodski i černobilski Pavle bude pušten na slobodu.

U pismu poglavara SPC, pored ostalog, stoji da je u "vremenima velikih, teških i opasnih povijesnih promjena, obaveza svakog pravdoljubovog čovjeka da, bez obzira na to koje je vjere, nacije, i kojeg ideološkog ili političkog opredjeljenja, da ukaže na nepravde koje se čine prema pojedincima i njihovim elementarnim ljudskim pravima", navodi se na službenim web stranicama SPC-a.

'Takav primjer je danas svakako njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit višgorodski i černobilski gospodin Pavle, kojeg je ukrajinski sud smjestio u zatvor. Osobama i institucijama koje poznaju stanje u svijetu svakako je jasno da ta sudska odluka ne može biti i nije zasnovana na bilo kojem zakonu koji važi u iole pravno uređenim državama', naveo je patrijarh Porfirije.

Ova odluka je, s jedne strane, rezultat teške atmosfere u Ukrajini, koja gori u ratnom požaru, a s druge strane, tvrdi, rezultat namjere aktualnih vlasti da osvoje Kijevo-pečersku lavru, jednu od najvažnijih svetinja pravoslavnog svijeta u cjelini.

Prema Patrijarhu Porfiriju ukrajinskih mitropolit je osuđen zbog političkih uvjerenja i zbog verbalnog delikta.

'Mitropolit Pavle je zatvoren, a to je eklatantan primjer kršenja ljudskih prava, zbog onoga što on jeste, zbog njegovog osobnog i vjerskog identiteta. Zatvoren je zato što je pravoslavni jerarh, vjeran svojoj Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi i svopćem pravoslavlju', poručio je patrijarh Porfirije.