VLASNICI PRIJETI KAZNA

Pas ugrizao umaškog poštara pa policija izdala upozorenje

15.02.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Pas ugrizao poštara u selu kraj Umaga, vijest je koja je istarsku policiju potaknula da upozori vlasnike pasa da se pridržavaju pravila o držanju životinja jer im u slučaju napada njihovih ljubimaca na čovjeka prijeti novčana kazna, a o sudbini životinje tada odlučuje veterinarski inspektor

Napad psa na poštara dogodio se jučer oko 11.40 u mjestu Šaini kraj Umaga. Pas mješanac je u jednom trenutku preskočio ogradu i 36-godišnjeg poštara iz Umaga ugrizao za nogu. U umaškom Domu zdravlja utvrdili su da je riječ o lakšoj ozljedi.

Zbog držanja životinje bez nadzora, 53-godišnjoj vlasnici psa izdan je obvezni prekršajni nalog, izvijestila je istarska policija i pozvala vlasnike životinja da svojim ponašanjem i pridržavanjem pravila o držanju životinja doprinesu što većoj sigurnosti građana na javnim površinama ili će u protivnom snositi odgovornost.

Vlasnik psa koji napadne čovjeka bit će prekršajno prijavljen, dok će pas bez obzira na vrstu ući u skupinu opasnih pasa te će o njegovoj sudbini odlučivati nadležni veterinarski inspektorat. Vlasnici koji životinje drže bez nadzora ili ih zlostavljaju bit će novčano kažnjeni prema Zakonu o javnom redu i miru, upozoravaju iz policije.

Prema Zakonu o zaštiti životinja, novčano će biti kažnjeni i vlasnici životinja koje na bilo kakav način ugrožavaju zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, osobito djece.

Policija podsjeća i da se prema Pravilniku o opasnim psima opasni ili moguće opasni psi na javne površine smiju izvoditi jedino s brnjicom i na povodcu te u pratnji punoljetne osobe.

Opasnim psom smatra se svaki pas koji je, ni s čime izazvan, napao i ozlijedio čovjeka ili se uzgaja i dresira za borbe ili je zatečen u organiziranoj borbi s drugim psom. Moguće opasan pas je pas službeno obučen za čuvanje imovine ili kao tjelesni čuvar te psi pasmine terijera tipa bull koji ne mogu biti upisani u registar i njihovi križanci.