okupljanje u skenderiji

Parlament Federacije BiH zasjedao u Sarajevu dok broj oboljelih i umrlih raste

07.04.2020 u 15:36

Bionic
Reading

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je izvanredno zasjedao u Sarajevu kako bi donio odluku koja će osigurati da se sve buduće sjednice mogu održavati online dok traje pandemija izazvana koronavirusom.

Iako je u cijeloj BiH na snazi zabrana organiziranja većih okupljanja, krizni stožer civilne zaštite Sarajevske županije uveo je iznimku kojom je u glavnom gradu dopustio održavanje sjednica domova entitetskog i državnog parlamenta.

Zastupnici Zastupničkog doma parlamenta Federacije u utorak su se okupili u Domu mladih, dijelu sarajevskog sportskog centra "Skenderija", kako bi tamo mogli sjediti udaljeni jedni od drugih po deset metara.

Svi su na licima nosili zaštitne maske, a jednoglasno su podržali izmjene poslovnika o radu kojima su od sada omogućene sjednice i odlučivanje elektronskim putem.

Te izmjene još treba podržati i Dom naroda a nakon toga entitetski će parlament zasjedati online.

Za razliku od Federacije BiH rad parlamenta u Republici Srpskoj je suspendiran nakon što je tamo prije deset dana proglašeno izvanredno stanje.

Na razini države na snazi je stanje nesreće pa parlament BiH može zasjedati, no nema naznake da će se to uskoro i dogoditi jer dio zastupnika drži kako je to prerizično u postojećim okolnostima kada prijeti opasnost od zaraze koronavirusom.

Parlament BiH još nije usvojio ni proračun za ovu godinu pa cijela država funkcionira na privremenom financiranju.

  • +17
Sarajevo: Umirovljenici danas pa sve do kraja tjedna mogu po svoje penzije Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Broj osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 u BiH u utorak je, s 80 novih slučajeva, premašio 750, dok je broj smrtnih slučajeva povećan na 33, nakon što su tijekom dana preminule još tri osobe kod kojih je potvrđena zaraza.

Voditelj ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH (WHO) Viktor Olsavszky kazao je u utorak kako bi u toj zemlji trebalo povećati broj osoba koje se testiraju na virus jer je to najbolji način kontroliranja širenja zaraze.

"Preporuka WHO je da se testira što je više moguće ljudi", kazao je Oslavszky na konferenciji za novinstvo, ali je upozorio kako to i dalje treba raditi isključivo po preporuci liječnika i ovisno o tome postoje li simptomi ili sumnja na zarazu.

Komentirajući globalno stanje pandemije Oslavzky je kazao kako ima indicija da se stvari kreću nabolje, posebice stoga što se smanjuje broj oboljelih u Italiji i Španjolskoj. "Mislim da smo na pravom putu", kazao je voditelj ureda WHO u BiH.