korona-pošast

Spremaju se astronomske svote za spas svjetskog gospodarstva

28.03.2020 u 22:03

Bionic
Reading

Italija, najteže stradala zemlja u pandemiji Covida-19, premašila je u subotu broj od 10.000 umrlih, što je gotovo trećina svih žrtava koronavirusa u svijetu koji izdvaja astronomske svote u pokušaju da barem ublaži gospodarsku katastrofu

Istodobno u Kini, u Wuhanu, ishodištu epidemije, počinje se ukidati mjera opće karantene. Budući da ne postoji cjepivo ni dokazani lijek za bolest Covid-19, više od tri milijarde ljudi u svijetu još je u prisilnoj ili u dragovoljnoj izolaciji.

Pandemija je pokosila gotovo 30.000 ljudi, od kojih više od 20.000 u Europi, najgore stradalom kontinentu. Italija koja ima 10.023 umrla (+889 u zadnja 24 sata) i Španjolska s 5.690 umrlih (+832) najgore su prošle jer te dvije zemlje bilježe gotovo tri četvrtine svih umrlih u Europi.

U Španjolskoj je premijer Pedro Sanchez naredio da se na dva tjedna prekida svaka gospodarska djelatnost koja nije "životno važna".

No zaraza se u Italiji i dalje lagano usporava. "U svim hitnim službama bilježi se smanjenje (prijema pacijenata), u nekima manje, u nekima više", rekao je Giulio Gallera, zadužen za zdravstvo u Lombardiji, talijanskoj pokrajini na sjeveru, gdje je stanje najteže.

U Velikoj Britaniji, gdje su zaraženi princ Charles, nasljednik krune i premijer Boris Johnson, umrlo je više od 1.000 ljudi, a samo u jednom danu bilo je novih 260 mrtvih, pokazuju službeni podatci objavljeni u subotu.

U Turskoj je sada već više od sto umrlih.

  • +21
Koronavirus poharao cijelu Europu Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

Drugi kontinenti

Wuhan, u Kini, odakle se epidemija počela širiti u prosincu, postupno se otvarao u subotu nakon više od dva mjeseca gotovo potpune izolacije pa je tako u stanicu stigao prvi putnički vlak otkako je na snagu stupila opća karantena. Na drugim kontinentima najgore se tek očekuje.

U Sjedinjenim Državama, zemlji s najviše slučajeva zaraze, broj zaraženih premašio je 100.000 od više od 605. 000 zaraženih u svijetu. Novi koronavirus dosad je ondje odnio oko 1.600 života.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da je nedostatak zaštitne opreme za medicinsko osoblje "neposredna prijetnja" u suzbijanju pandemije.

Rusija, posljednja velesila koja još nije uvela nikakve mjere ograničenog kretanja, objavila je u subotu da od ponedjeljka zatvara granice. U subotu je već zatvorila restorane i većinu trgovina prije nego je proglasila neradni tjedan.

U siromašnijim zemljama, napose u Africi južno od Sahare, gdje ograničenje kretanja otežava preživljavanje stanovnika koji nerijetko žive od danas do sutra, s izolacijom se nije lako pomiriti.

koronavirus, Lombardija Izvor: Profimedia / Autor: Cozzoli/Fotogramma/Ropi / Zuma Press / Profimedia

Astronomske svote

Suočena s drugom katastrofom, gospodarskom kao posljedicom pandemije, međunarodna zajednica pokušava mobilizirati astronomske svote. 

Osim 2.000 milijarde dolara koje je najavio američki predsjednik, zemelje članice skupine vodećih gospodarstava (G20) obećale su ovaj tjedan da će ubrizgati 5.000 milijarda dolara kako bi održale svjetsko gospodarstvo.

'Europska unija odogodila je za dva tjedna uvođenje "snažnih mjera" protiv koronavirusa čime je razljutila Itlaiju i Španjolsku. 

"Nećemo ovu krizu prevladati bez snažne europske solidarnosti kako na sanitarnoj tako i proračunskoj razini", upozorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozivajući da se pomoć odobri cijeloj Europskoj uniji, čemu se potpuno protivi Njemačka.