kontracepcija

Koronavirus obustavio proizvodnju kondoma, svijetu prijeti nestašica

27.03.2020 u 20:25

Bionic
Reading

Svijet bi se uskoro mogao suočiti sa nestašicom kondoma nakon što je najveći svjetski proizvođač najraširenijeg kontracepcijskog sredstva objavio da je zbog kroonavirusa morao obustaviti proizvodnju

Malezijski Karex Bhd proizvodi svaki pet kondom u svijetu, a već više od tjedan dana u pogonima tri malezijske tvornice nije proizveden nijedan prezervativ nakon što je ta država zatvorila tvornice i naredila karantenu u sklopu mjera suzbijanja širenja koronavirusa.

To već sada predstavlja manjak od 100 milijuna kondoma za tvornicu koja opskrbljuje najveće svjetske brandove, pa tako i Durex, piše Jutarnji list.

Tvrtka je u petak dobila dopuštenje od vlasti da ipak nastavi s proizvodnjom, ali je problem što ima tek 50% radne snage na raspolaganju.

- Trebat će vremena da ponovno pokrenemo proizvodnju i dosegnemo prijašnje brojke. Teško ćemo moći odgovoriti na veliku potražnju s pola kapaciteta radne snage, rekao je izvršni direktor Goh Miah Kiat.

- Bit će strašno, imat ćemo globalnu nestašicu kondoma u cijelom svijetu. Brinem se zbog brojnih humanitarnih programa u Africi. Pritom ne govorim o nestašici koja će trajati dva do tri tjedna ili mjesec dana. Govorim o mjesecima, poručio je.

U jugoistočnoj Aziji Malezija je jedna od najteže pogođenih zemalja koronavirusom, s 2,161 slučajeva zaraze i 26 smrtnih slučajeva.

- Pozitivna strana priče je to što je potražnja za kondomima još uvijek ogromna, jer sviđalo se to nama ili ne, još uvijek je jedna od osnovnih potreptština. Tomu moramo pridodati činjenicu da vjerojatno manje ljudi u današnja nesigurna vremena planira djecu, smatra Goh.

Kina, Indija i Tajland su također veliki proizvođači kondoma.