IZAŠLA NA SLOBODU

Palestinska heroina: Udarila bih izraelskog vojnika i da sam znala za zatvorsku kaznu

31.07.2018 u 17:11

Bionic
Reading

Ahed Tamimi, nedavno oslobođena palestinska tinejdžerica, koja je prosvjedujući udarala izraelskog vojnika te zbog toga završila u zatvoru, kazala je dva dana nakon izlaska iz zatvora da ne osjeća žaljenje zbog udaranja izraelskog vojnika u viralnoj snimci koja joj je donijela 8-mjesečnu zatvorsku kaznu.

'Ja bih rekla da je to bila normalna i prirodna reakcija. Bilo tko na mojem mjestu bi vjerojatno učinio isto'', rekla je u utorak 17-godišnja Tamimi okupljenim novinarima u dvorištu svoje kuće na Zapadnoj obali.

''Također, s obzirom na okolnosti i situaciju, da, vjerojatno da sam znala da će me to stajati osam mjeseci u zatvoru, napravila bih isto'', nadodala je Tamimi.

Tamimi, koja je iz zatvora puštena u nedjelju, postala je nakon objavljivanja video snimke simbol palestinskog otpora izraelskoj vojnoj okupaciji, dok ju s druge strane brojni Izraelci optužuju da je provokatorica koja je htjela izazivati vojnike pred kamerom.

U prosincu 2017. video na kojem se vidi kako Tamimi, tada 16-godišnjakinja, šamara i udara vojnika na prilazu svoje kuće postao je viralan. Uhićena je nedugo nakon toga i osuđena potom na osmomjesečni zatvor.

  • +12
Propalestinski prosvjed u Parizu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Tamimi također napominje kako se ''osjećala izrazito frustrirano i ljuto'' dok je udarila vojnika, jer je njezin rođak tinejdžer bio teško ozlijeđen gumenim metkom prilikom tjednog prosvjeda protiv izraelske okupacije u njenom rodnom gradu Nabi Salehu. 

Tamimi se suzdržala od svrstavanja uz bilo koju političku stranku, no i dalje će nastaviti s političkim aktivizmom i studirati pravo.

''Izgubila sam ovo razdoblje svog života, razdoblje kada si tinejdžer, razdoblje kada si dijete, imam osjećaj kao da su mi to ukrali'', zaključila je.