nisu uspjeli

Izrael spriječio pokušaj aktivista da probiju blokadu Pojasa Gaze

29.07.2018 u 17:10

Bionic
Reading

Brod s aktivistima koji su pokušali probiti izraelsku blokadu Pojasa Gaze zaustavila je mornarica u nedjelju i prisilila da se preusmjeri prema izraelskom gradu Ashdodu, rekao je Adham Abu Selmeja iz palestinskog odbora protiv izraelske blokade. Glasnogovornica izraelske vojske u Tel Avivu rekla je da izraelska vojska ne komentira vojne operacije.

Organizatori su rekli da se na brodu Al Awda nalazi 22 ljudi iz 16 različitih zemalja a da plovi pod norveškom zastavom. Nekadašnji ribarski brod, Al Awda je nosio lijekove ljudima u Gazi.

Skupine za ljudska prava neprekidno upozoravaju da su životni uvjeti u obalnoj enklavi u kojoj živi 2 milijuna stanovnika neprihvatljivi.

Izrael blokira Gazu više od 10 godina i tvrdi da su te mjere nužne iz razloga nacionalne sigurnosti jer je u Gazi na vlasti islamistička militantna organizacija Hamas.

Aktivisti su dugo godina pokušavali probiti blokadu Gaze morskim putem.

Izraelski vojnici su 2010. napali turski brod Mavi Marmara, koji je bio dio humanitarnog konvoja za Gazu, pri čemu je poginulo 10 turskih državljana a napad je narušio veze između tih dviju zemalja.

  • +27
Kolinda Grabar Kitarović i izraelski predsjednik Reuven Rivlin Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Izrael je u utorak djelomično otvorio terminal preko kojeg se doprema roba u Pojas Gaze a koji je zatvoren već dva tjedna kao odgovor na ispaljivanje zapaljivih naprava na izraelski teritorij iz te palestinske enklave.

Palestinci od 30. ožujka redovito prosvjeduju na granici između Pojasa Gaze i Izraela kako bi upozorili na izraelsku blokadu. Najmanje je 157 Palestinaca poginulo od tada u sukobima s izraelskom vojskom. Poginuo je i jedan izraelski vojnik.