ODJECI OTKRIĆA MASOVNE GROBNICE

Pahor protiv uklanjanja Titovih spomenika

12.03.2009 u 18:16

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor rekao je u četvrtak da valja utvrditi povijesnu istinu o masovnim pogubljenjima na slovenskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, ali se usprotivio ideji oporbe da se uklone spomenici Josipu Brozu Titu kao simbolu komunističke Jugoslavije

'Moje mišljenje o Titu je podijeljeno. Poštujem ga kao zapovjednika partizanskih postrojba. No, kao lider nedemokratskog režima on ne može biti moj uzor, nego mi služi kao opomena', rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Tako je komentirao nedavno otkriće više stotina posmrtnih ostataka poratnih pogubljenja u starom napuštenom rudniku kod sela Hude Jame blizu Celja i prijedlog najjače oporbene stranke da se zabrane ulice i spomenici Titu u Sloveniji kao simboličan način zatvaranja mračnoga komunističkog poglavlja u slovenskoj povijesti. Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše u srijedu je predložila da se sve ulice i trgovi koji u Sloveniji još nose ime po Titu preimenuju te da se njegovi spomenici premjeste u muzeje, no Pahor je rekao da nije sklon toj ideji.

Najavio je da će se idući tjedan sastati s povjesničarima koji se bave pitanjem 'skrivenih grobnica' iz poraća, zajedno s predsjednikom države Danilom Tuerkom. 'Politika mora riješiti pitanja zbog kojih u našem narodu još postoje podjele. Otkrivena mjesta masovnih egzekucija svjedoče o tragičnim događajima iz ratnog i poratnog vremena', rekao je Pahor. Dodao je da vlada podupire nastojanja ovlaštenih tijela da se takvi događaji istraže i da cjelovit pogled na te događaje moraju dati povjesničari.

Predsjednik udruge slovenskih partizana-veterana Janez Stanovnik izjavio je ovih dana, nakon šoka koji su u javnosti izazvali mučni kadrovi mumificiranih tijela i kostiju u Hudoj Jami, da su slovenski partizani potkraj rata bili uklopljeni u tadašnju jugoslavensku vojsku i da su za pogubljenja odgovorni oni koji su donosili odluke. Po njegovim riječima, to su bili 'vrhovni štab', odnosno Tito kao njegov zapovjednik.