ISPITIVANJE POKAZALO

Pahor najpopularniji slovenski političar

23.12.2013 u 11:34

Bionic
Reading

Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča su sa 14,1 posto glasova koje bi dobili na eventualnim prijevremenim izborima najpopularnija slovenska stranka, a odmah iza njih je sa 11,8 posto Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, pokazalo je zadnje ovogodišnje redovno mjesečno ispitivanje za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' i televizijsku postaju POP-TV

Redovni izbori u Sloveniji planirani su za 2015. godinu, ali oporbeni prvaka Janez Janša smatra da bi se mogli održati i ranije jer tvrdi da sadašnja vlada zemlju gura u još dublju krizu i ne želi otkriti krivce za kapitalsku 'rupu' u slovenskim bankama koja će svakog stanovnika stajati 1500 eura, samo za sanaciju najvećih triju banaka u vlansištvu države.

Tek na trećem mjestu među strankama sa 6,9 posto glasova, pokazala je anketa na 700 ispitanika provedena prošlog tjedna, nalazi se stranka Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi predsjednica sadašnje vlade Alenka Bratušek.

Bratušek je četvrta po redu najpopularnija politička osoba - nakon predsjednika države Boruta Pahora, europskog povjerenika za okoliš Janeza Potočnika, te ministra za poljoprivredu Dejana Židana.

Na mjesta u budućem parlamentu, pokazalo je ispitivanje agencije Ninamedia, može uz etablirane stranke računati i novoustanovljena stranka 'Solidarnost' koja bi dobila oko 6 posto glasova, a ideje za djelovanje crpi iz masovnih protesta protiv slovenskih političkih elita koji su održavani više mjeseci prošle zime u slovenskim gradovima.